We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Георги Терзийски: Толсистемата дисциплинира шофьорите - само за 2 месеца купиха винетки за 120 млн. лева

2 0 14
13.03.2020

Общините трябва да приготвят по 5000 лв. на месец на километър, ако не искат винетки, казва шефът на управителния съвет на АПИ

- Господин Терзийски, толкова ли е наложителен ремонтът на първите 5 виадукта на магистрала “Тракия” на излизане от София, та се налага до началото на юли движението там да е само в едното платно?

- Това ще е най-мащабният за тази година ремонт по магистралите. Ще направим всичко възможно да не се образуват тапи, но тези ремонти няма как да не се направят. Организацията на движението ще бъде направена така, че да е реверсивно – в една и съответно в две ленти в една посока в зависимост от това дали е почивен, или работен ден.

В същото време в момента правим ремонт на пътя през Нови хан и Вакарел и в почивните дни камионите над 12 тона за Бургас ще минават в едната посока оттам.

- Питали ли сте жителите на тези две селища дали са съгласни?

- Ние сме собственик на този път и имаме пълното право, когато има такава ситуация, да отклоним движението оттам. Ние правим това, за да освободим през почивните дни пътя за другите участници в движението.

- Колко общини до този момент подадоха искания до АПИ да се освободят от винетки пътните превозни средства по пътища около населените места и колко време имат още, за да го направят?

- Няма краен срок, ние само препоръчахме на общините да го направят до края на март, за да можем да подготвим проект за решение на Министерския съвет за изваждане на тези пътища от обхвата на републиканската пътна мрежа.

Досега 24 общини подадоха такова искане, тук включвам и тези на Столична община и на Варна. Две общини впоследствие оттеглиха исканията си - Доспат и Свищов.

- Защо се отказаха? Толкова ли скъпо излиза те да поддържат тези пътища?

- В писмата си те не са посочили причините, поради които се отказват, така че не мога да знам. Явно са преценили своите възможности. Аз казах на среща с кметовете на общини от област Плевен, че условието е да споделяме отговорността за поддържане на тези пътни участъци. Подчертавам: споделяне, а не прехвърляне изцяло на отговорността върху общините.

- Колко ще им струва все пак на общините да поддържат и ремонтират тези пътища?

- Изобщо не е ставало дума за ремонтиране - АПИ ще продължи да извършва ремонтите по тях там, където се налага. Става дума за текущото поддържане на отсечките и за чистенето на снега. Във всяка област има определени фирми, които го извършват по договор.

Те ще продължат да го правят, просто разходите ще се плащат от общината. Същото е и за текущото поддържане. Това се вписва в споразумението между АПИ и общината, което трябва да бъде гласувано от общинския съвет.

Ще ви дам........

© 24 Часа