We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Инж. Паоло Пининфарина: Бих направил иновационен център в България, който да обедини индустрията и технологиите

3 0 51
21.03.2019

Създали сме дизайна на над 600 автомобила, сред които модели на “Ферари” и “Мазерати”, но вече представихме и собствена суперкола с марката “Пининфарина”, казва в интервю собственикът на легендарното дизайнерско студио "Пининфарина"

- 70 г. сътрудничество с “Алфа Ромео”, над 200 модела “Ферари”, “Мазерати”, “Дженерал Мотърс”, “Пежо”... Зад всички тези автомобилни гиганти стои дизайнът на “Пининфарина”. Какво е да правиш дизайна на “Ферари” и “Мазерати”, г-н Пининфарина?

- Историята е доста дълга - почти 90 години. За това време сме направили около 600 дизайна на автомобили. Това означава, че трябва да сме много концентрирани, да отговаряме на всички изисквания на времето, да имаме ясна представа за ценностите и какво трябва да означава добрият дизайн. Да вярваме преди всичко в иновациите,

Паоло Пининфарина разговаря с главния архитект на София Здравко Здравков и шефката на "Конфиндустрия България" Мила Ненова СНИМКА: Десислава Кулелиева

да се

придържаме

Кулата на новото летище в Истанбул е с формата на лале и е проектирана от италианското дизайнерско студио

винаги към линията

на елегантност, към

чистотата, хармонията,

стила и качеството. И, разбира се, класиката - винаги да обръщаме внимание на детайлите. Работим в сътрудничество с други компании и нашата задача е чрез дизайна да преразкажем историята на тези не само италиански, но и световни марки. Ако успееш да свършиш това 600 пъти или 580, да кажем, че успяваш да достигнеш тази международна слава.

Но при нас има и нещо много специално - когато историята на една компания е свързана с историята на една фамилия. Изключително рядко е за една фирма за дизайн и проектиране вече три поколения да се занимават с това. При нас тази традиция се предава от баща на син вече трето поколение.

- Представихте собствен електрически суперавтомобил на автосалона в Женева.........

© 24 Часа