ГЕРБ сме узрели

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова ръководствата на партиите да подпишат нов обществен договор. “ГЕРБ сме узрели. Поздравявам госпожа Нинова, тя е казала в bTV, че предпочита да покани лидерите на партии на разговори. Начинът, по който пробвахме с посредници и неутрални лица, не е сериозен, никъде не се прави. Партиите избират своите ръководства, които носят отговорността пред цялата партията. И не е редно през посредници да разговаряме. Големите решения, важните решения, се вземат на лидерско ниво”, заяви Бойко Борисов по време на среща с младежите от ГЕРБ за драстичното увеличение на цената на горивата от времето на кабинета на “Промяната”.

“Съгласен съм и с Христо Иванов, че е важно да има правителство”, каза още лидерът на ГЕРБ. Но отхвърли вариант за договаряне между ПП и ГЕРБ, както по-рано предложи съпредседателят на ДБ Христо Иванов. “Не, Христо! Познавам те добре, като вицепремиер беше добър, честен, аз нямам забележки към теб и в човешки, и в политически план. Обяви кабинет с министър-председател Христо Иванов, покани ни и кажи при какви условия всичко това, което говориш, може да се случи. Да подпишем документ. Даже точната дума, Христо, е нов обществен договор. Лидерите и не само, да поемем ангажимент, че нашите партии, ръководства, министри, няма да извършват каквито и да е незаконни действия, дори да не си помислят. Такава правосъдна реформа и ние искаме”, посочи Борисов. И допълни: “С една дума, застани отпред с третия мандат, събери лидерите, покани госпожа Нинова, покани Костадинов, покани Карадайъ, Стефан Янев... Това е новият обществен договор. Приемаме една обща декларация и от там нататък всичко се отпушва”. Лидерът на ГЕРБ обаче припомни как от ДБ не са подкрепили усилията на ГЕРБ в парламентарното разследване за Меморандума с Gemcorp и как партията му не е получила подкрепа за цените за горивата от депутатите на ДБ.

За да има стабилно излизане от политическата криза, трябва да има някакво договаряне между “Продължаваме промяната” и ГЕРБ, заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов. Според него ДБ участва в процеса с мандатите с пълното съзнание, че сега е най-добрият момент да се постигне договорка за минипреход, който да изкара страната от политическата безизходица и корупционното блато. Двата лагера трябвало да изоставят конфронтационният формат на промени. Точно сега е изключително важно да има правителство, категоричен бе Иванов.

Трябва да забравим въпросите, които разделят партиите и да ги оставим в един кош за друго време. “Български възход” е компромисна партия. Ако “Български възход” получим третия проучвателен мандат, ще търсим съгласие с всички партии по въпросите, които ги обединяват. Ще помолим другите партии да оставим червените линии.

“Неспоменаването на третата партия като евентуален носител на мандата е тежък опит за стигматизиране на ДПС и всички мълчат по тази тема, заяви вчера зам. председателят на ДПС Йордан Цонев. Според него в това има етнически привкус и фактът, че не се дискутира името на ДПС е дълбоко обиден. Ако получим третия мандат, бихме предложили програмно-експертен кабинет с ясна отговорност на силите, които го подкрепят, категоричен бе Цонев. Той увери, че ДПС ще участват в разговорите за правителство, дори и да не получат мандата, но при едно условие - да не се поставят разговорите под условие.

“Да се сформира кабинет “орел, рак и щука” с третия мандат не би било добре за България”, заяви по БНР съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев. Според него ПП още няма решение какво да е поведението є по отношение на третия мандат. Но без ГЕРБ, ДПС или “Възраждане” не би могло да има правителство, предупреди бившият вицепремиер. Освен ако не стане чудо, ще има избори в началото на април, прогнозира той.

Очевидно е, че няма да има правителство. Няма смисъл да се удължава агонията на това Народно събрание. Парламентът е на командно дишане и въпросът не е дали, а кога ще бъде разпуснат. Изборите са най-добрият изход от всяка една политическа криза. Ние смятаме, че на първо място трябва да стои българският национален интерес, а всички останали смятат, че на първо място трябва да е общностният интерес и България трябва да спазва интересите на съюзите, в които участва, а много често те не съвпадат с националните.

При когото и да отиде третият мандат за правителство, това е ключов момент за отговорност пред държавата, заяви вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя отново каза, че партията є няма да подкрепи мандат с ГЕРБ, ДПС или “Възраждане”. Според нея, когато се връчи мандатът, трябвало да има среща на председателите на партиите, за да се види има ли желание да се прави правителство. Ако има готовност, втората стъпка е да се свикат екипите по програма за управление и в нея да се посочат срок и задачи.

Не даваме подкрепа даром на никого, заяви пред “Труд News” Десислава Атанасова

Три партии са с най-големи шансове да получат третия мандат - БСП, ДБ или “Български възход”, но вероятността да постигнат подкрепа за съставяне на правителство е повече теоретична, отколкото реално изпълнима смятат анализатори и политолози, които “Труд News” потърси за коментар след провала на “Продължаваме промяната” с на втория мандат.

Неуспелият кандидат за премиер Николай Денков днес връща папката на президента празна. Депутати от различни партии не изключиха опцията третият опит за кабинет в рамките на 48-ото НС да отиде при социалистите, но признаха, че вариантите за редовно правителство са почти нулеви.

“Аз не виждам принципна разлика в шансовете на тези, които могат да получат мандата. Тези, които могат да получат мандата, са БСП, “Демократична България” и “Български възход”. “Възраждане” се казали, че не искат да има правителство, а ДПС няма как да бъде мандатоносител”, заяви пред bTV проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към президента. И допълни, че според него партиите вече се готвят за избори. “Различията между трите сили са не в самите партии, а в уговорките, които могат да изработят. Ясно е, че без ГЕРБ не може да се състави правителство. ДБ може да получи подкрепата на ГЕРБ, но първо ще се обърне към ПП”, каза проф. Маринов.

“ГЕРБ-СДС не дава подкрепа даром на никого. Ако ДБ даде оценка на управлението на Кирил и Асен, корупционните им скандали, незаконните действия на МВР и краха на българската икономика, може и да помислим за разговор с тях”, заяви пред “Труд News” председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. “Ако ДБ не го направи и предложат в правителство същите хора - например Бойко Рашков - “литмус за антикорупция”, ние няма да ги подкрепим. Подкрепата се иска и се дава след изпълнение на определени условия, не даром”, посочи още Десислава Атанасова.

Президентът ще има тежка седмица

- Къде ще отиде третият мандат в опитите за съставяне на правителство, Доц. Киселова?
- След като стана известно, че няма да има усилия от страна на “Продължаваме промяната” да предложат стрктура и състав на правителство, всяка една от останалите пет парламентарни групи по различен начин се опитва да привлече вниманието на президента. ДПС казва, че не трябва да се подхожда етнически и тъй като са трета по численост парламентарна група, считат, че е редно третият мандат да отиде при тях. Предполагам, че президентът няма да им го връчи. “Възраждане” казаха, че ще работят за предсрочни избори, т. е. ако третият мандат бъде връчен на тях, отиваме веднага на избори. Поради тази причина считам, че президентът Румен Радев няма да даде третия мандат на тях. Така остават “Български възход”, “Демократична България” и БСП. “Български възход” вече обявиха, че ще говорят със всички и поради тази причина изглеждат най-консенсусни и сговорчиви. “Демократична България” казаха, че е добре да има синхрон между ГЕРБ и “Продължаваме промяната”, но това ще бъде проблематично при едни бъдещи избори за “Демократична България”, защото от една страна имат антиГЕРБ позиция, но от друга предлагат да се работи с ГЕРБ. От друга страна могат да имат дългосрочно проблеми и с “Продължаваме промяната”, защото при местни избори очакват с тях сътрудничество. Но при тях е възможен вариант да се постигне някакъв вариант за правителство.

- БСП имат ли шанс да получат папката от президента?
- БСП смекчиха тона към президента, който беше значително по-остър в края на миналата година и също ще търсят сътрудничество с всички, като поставят условия без ГЕРБ и ДПС. Последното означава че би трябвало да привлекат “Възраждане”, които са против. По-скоро и в този случай не би бил възможен вариант за правителство с ясно мнозинство, а по-скоро, ако се получи, то би било правителство на малцинството. За президента се очертава тежка седмица. Третата алинея на член 99 от Конституцията е предвидила, че президентът трябва до 7 дни да издаде указ, с който да определи парламентарната група, на която да се връчи мандата, а вече от своя страна парламентарната група ще има възможност да определи кандидата за министър-председател. Пред президента има два варианта - дали да даде шанс на ГЕРБ да участва във властта под някаква форма, в едно бъдещо правителство или да не участва. Всъщност, това ще бъде скритият въпрос, макар и да не се изговаря от парламентарните групи, които потенциално биха получили този трети мандат.

- Кои партии дават такава възможност на ГЕРБ?
- С изключение на “Бъзраждане” и на БСП, другите партии дават такава възможност. И “Демократична България” го заявиха ясно, и “Български възход” не го изключват като вариант.

- Ще се ангажирате ли с прогноза за шансовете за успешна реализация на третия мандат?
- Макар част от парламентарните групи много бодро да заявяват, че има такива шансове, според мен шансовете приключиха с неуспеха още във втория мандат. Интересно би било, ако се стигне до някакъв проекто-състав на правителство, въпреки невъзможността да мине, за да се види дали ще се разчита на по-отдалечени експерти или на политически лица.

Аз съм изключително скептичен за това дали може да бъде съставено правителство с третия мандат. Следя нещата от близо и чух последното интервю на Асен Василев по националното радио. По нищо не личи, те самите са готови да направят необходимите усилия, не става въпрос за компромиси. Явно не става дума за идеологически различия и за различни икономически перспективи, а по-скоро за личностна оценка.

За да се случи правителство с мандат на ДБ, е необходимо друго. Няма да стигне само подкрепата на ГЕРБ. Важното е не само ГЕРБ да направи това, но и ПП. И тъй като всичко е лично, а не принципно или някакви идеологически различия, най-вероятно няма да се получи нужният компромис.

Според мен Радев най-вероятно ще направи различен от досегашния си избор. Всичките пъти беше БСП и се случваха две неща. Тя пропадаше все повече и повече и сега най-вероятно ще изчезне от следващия парламент. Така че предполагам, че този път Радев ще се опита да направи нещо по-различно. Ако избере “Български възход”, ще бъде доказателство за политически инженеринг, че това е неговата партия, която той вкара и промотира. Ако иска да остане в историята в този точно момент, трябва да направи различното - да даде мандата на ДБ. Тогава може да има шансове за исторически компромиси и някакъв тип оправдание най-вече пред обществото за търсене на невъзможни и не толкова устойчиви подкрепи, но в никакъв случай не и коалиции.

QOSHE - Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Да подпишем нов обществен договор - Труд Author
menu_open
Columnists . News Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Да подпишем нов обществен договор

6 0 3
09.01.2023

ГЕРБ сме узрели

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова ръководствата на партиите да подпишат нов обществен договор. “ГЕРБ сме узрели. Поздравявам госпожа Нинова, тя е казала в bTV, че предпочита да покани лидерите на партии на разговори. Начинът, по който пробвахме с посредници и неутрални лица, не е сериозен, никъде не се прави. Партиите избират своите ръководства, които носят отговорността пред цялата партията. И не е редно през посредници да разговаряме. Големите решения, важните решения, се вземат на лидерско ниво”, заяви Бойко Борисов по време на среща с младежите от ГЕРБ за драстичното увеличение на цената на горивата от времето на кабинета на “Промяната”.

“Съгласен съм и с Христо Иванов, че е важно да има правителство”, каза още лидерът на ГЕРБ. Но отхвърли вариант за договаряне между ПП и ГЕРБ, както по-рано предложи съпредседателят на ДБ Христо Иванов. “Не, Христо! Познавам те добре, като вицепремиер беше добър, честен, аз нямам забележки към теб и в човешки, и в политически план. Обяви кабинет с министър-председател Христо Иванов, покани ни и кажи при какви условия всичко това, което говориш, може да се случи. Да подпишем документ. Даже точната дума, Христо, е нов обществен договор. Лидерите и не само, да поемем ангажимент, че нашите партии, ръководства, министри, няма да извършват каквито и да е незаконни действия, дори да не си помислят. Такава правосъдна реформа и ние искаме”, посочи Борисов. И допълни: “С една дума, застани отпред с третия мандат, събери лидерите, покани госпожа Нинова, покани Костадинов, покани Карадайъ, Стефан Янев... Това е новият обществен договор. Приемаме една обща декларация и от там нататък всичко се отпушва”. Лидерът на ГЕРБ обаче припомни как от ДБ не са подкрепили усилията на ГЕРБ в парламентарното разследване за Меморандума с Gemcorp и как партията му не е получила подкрепа за цените за горивата от депутатите на ДБ.

За да има стабилно излизане от политическата криза, трябва да има някакво договаряне между “Продължаваме промяната” и ГЕРБ, заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов. Според него ДБ участва в процеса с мандатите с пълното съзнание, че сега е най-добрият момент да се постигне договорка за минипреход, който да изкара страната от политическата безизходица и корупционното блато. Двата лагера трябвало да изоставят конфронтационният формат на промени. Точно сега е изключително важно да има правителство, категоричен бе Иванов.

Трябва да забравим въпросите, които разделят партиите и да ги оставим в един кош за друго време. “Български възход” е компромисна партия. Ако “Български възход” получим третия проучвателен мандат, ще търсим съгласие с всички партии по въпросите, които ги обединяват. Ще помолим другите партии да оставим червените линии.

“Неспоменаването на третата партия като евентуален носител на мандата........

© Труд


Get it on Google Play