We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Арменският върнат жест

4 0 30
16.09.2021

Арменци организират част от бомболеярните и подпомагат дейността на солунските атентатори през 1903 г.

В поредица от публикации „Труд“ разказва за малкоизвестни или неизвестни факти от борбите на македонските българи през периода 1944-1991 г.

Едва ли има българин, който да не познава стихотворението на Яворов „Арменци“, израз на съпричастност към подложения на геноцид арменския народ. Малцина обаче знаят, че арменците не забравят тази протегната ръка и когато имат възможност, връщат жеста. Така се появява идеята за признаване на задгранично правителство на Македония през 1959 г., а малко по-късно се провежда голяма международна акция в подкрепа на българската кауза край Вардар.

След Втората световна война арменски бежанци в Аржентина формират правителство в изгнание, което е признато от редица държави. Още през 1953 г. то създава отряди, които да подкрепят борбата за свобода на Армения при евентуален конфликт. Така възниква 26-та арменска женска бригада, чийто патрон става героинята Менча Кърничева. Основател на бригадата е Бедрос Агопян, арменски министър на културата и пропагандата в изгнание.

С оглед на традициите в българо-арменското революционно сътрудничество, избирането на името Менча Кърничева съвсем не е случайно. Преди Освобождението арменци помагат на българските заточеници в Мала Азия, а наличието на общ неприятел е в основата на сътрудничеството на създадената през 1893 г. ВМОРО и възникналото през 1900 г. организирано арменско освободително движение. Арменци организират част от бомболеярните и подпомагат дейността на солунските атентатори през 1903 г., а през Балканската война са на страната на българската армия.

При основаването на бригадата през 1953 г. Бедрос Агопян произнася реч, в която представя мотивите си за избора на Менча Кърничева за патрон: „Реших да назова тази бригада с името на една българска героиня, която се бори за свободата на българите в Македония. Имам предвид г-жа........

© Труд


Get it on Google Play