We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Унгарска подкрепа за българите в Македония

3 0 130
30.08.2021

В поредица от публикации „Труд“ разказва за малкоизвестни или неизвестни факти от борбите на македонските българи през периода 1944 - 1991 г.

Николас Найради е поканен да бъде говорител на 46-ия конгрес на МПО в САЩ и Канада през 1967 г.

Болеслав Тахауер следи отблизо борбите на македонските българи

Унгария и България имат сходна политическа съдба след Първата световна война - от тях са откъснати огромни територии с унгарско и българско население. Това е основният фактор, предопределил взаимните симпатии и сътрудничество в опитите им да защитят правата на задграничните си сънародници. Периодът до 1944 г. е изпълнен с примери, когато на различни международни форуми двете страни си подават ръка.

Спусналата се желязна завеса след 1945 г. преобръща всичко. Характерен пример в тази насока е случаят с Болеслав Тахауер. От аташе по печата в унгарската легация в София и кореспондент на редица чужди вестници като лондонския „Сентръл нюз лимитид“, „Чикаго трибюн“ и Месажер полонез“, той се превръща в един от най-изтъкнатите чужденци - приятели на България, в т. ч. и на освободително движение на македонските българи. Ролята му наистина е значима, защото писанията му имат много силен отзвук в Унгария и по света. През 1946 г. обаче Тахауер е принуден да напусне София. В Будапеща също е наложена комунистическа диктатура и така започват неговите емигрантски скитания из разрушената от Втората световна война Европа.

Едва през 50-те години той успява да възстанови своите контакти с македонското освободително движение. Това позволява на Болеслав Тахауер да следи политическите процеси в Югославия, в резултат на което през 1966 г. в излизащото в Рио де Жанейро на френски език списание „Български преглед“ е публикуван неговият анализ „Македонският въпрос“. В този материал се разглежда не само възникването му в миналото, но и неговите съвременни измерения. Така например за Титова Югославия той пише: „Що се отнася до сърбите..., понеже те не можаха, нито могат да........

© Труд


Get it on Google Play