menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Cizre sokaklarında uzun namlulu ‘Barış’: İktidar farklı olsaydı neler olurdu, bir düşünelim

61 5
previous day

Hayat bazen ne kadar da yaratıcı olabiliyor. Normal şartlarda film senaryosu diye önümüze koyulsa “fazla abartı” diye itiraz edeceğimiz sahneler, gerçek hayatın içinde, hem de canlı yayında karşımıza çıkabiliyor. Mesela ne oldu? Papa ziyareti konuşulurken bir anda Cizre sokaklarında, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde, Mesud Barzani’nin uzun namlulu, kamuflajlı korumaları dolaşmaya başladı. Üstelik sadece dolaşmakla kalmadılar; objektiflere poz verdiler, şehirle bütünleştiler, adeta “rahat olun, biz buradayız” dediler.

Buraya kadar bakıldığında insanın aklına tek bir soru geliyor: “Biz bir süredir başka bir ülkede mi yaşıyoruz?”

Ama asıl film tam da bu noktadan sonra başlıyor. Çünkü bu görüntüler öyle sıradan bir tartışma yaratmadı. Cumhur İttifakı’ndan, AKP içinden, hatta zaman zaman en sert güvenlikçi politikaları savunmuş isimlerden bile itiraz yükseldi. “Bu görüntüler uygun değil”, “Devlet ciddiyeti zarar görür”, “Türk topraklarında uzun namlulu silah taşınamaz” gibi açıklamalar havada uçuştu.

Bir saniye duralım burada.

Bunu gerçekten aynı Türkiye’de mi duyuyoruz? Hani yıllardır “olağanüstü güvenlik durumları”, “beka meselesi”, “devletin bekası her şeyden önce gelir” söylemini dillerinden düşürmeyenler… Şimdi, Cizre sokaklarında başka bir yapıya ait silahlı kişileri görünce mi devletin ciddiyeti akıllarına geldi?

İnsanın ister istemez gülesi geliyor.

Çünkü eğer bugün bu ülkeyi yönetenler değil de, muhalefette olanlar yönetseydi… O görüntüler var ya… İşte o görüntüler, “ülke elden gidiyor” manşetiyle, günlerce sabah akşam yayınlanır, meydanlarda megafonla okutulur, sosyal medyada #CizreTeslimOldu trending olurdu.

Bir düşünelim: İktidar farklı, ama sahnede aynı görüntü var. Cizre........

© Yeniçağ