Lawfare: Hukukun Silaha Dönüşümü
Özellikle son aylarda, Türkiye’de hukukun siyasetin alanına sert şekilde nüfuz ettiği bir dönem yaşanıyor. Bugün, Ekrem İmamoğlu hakkında art arda açılan soruşturmaları, tutuklama girişimlerini, “casusluk”, “diploma”, “ihaleye fesat” gibi farklı başlıklarda yürüyen hukuki hamleleri alt alta koyduğumuzda, şu soruyu artık kaçınılmaz biçimde soruyoruz: Hukuk gerçekten mi işini yapıyor, yoksa hukuk üzerinden bir siyasal mücadele mi yürütülüyor?
Bu soruya yanıt ararken, CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, bu yaşananları “lawfare” kavramıyla açıkladı ve kavram kısa sürede popüler oldu.
Soruşturmanın Siyaseti
Lawfare, hukukun meşru bir mekanizma olmaktan çıkarılıp siyasî sonuç üretmek üzere stratejik bir araç hâline getirilmesini anlatıyor. Dünyanın birçok ülkesinde tartışılan bu fenomen, bugün Türkiye’nin gündemine de çok güçlü bir şekilde girmiş durumda.
Lawfare’i anlamak için önce basit bir ayrım yapmak gerekiyor: Elbette her siyasetçinin, her bürokratın, her........
