menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Rektör atamasında yaşanan sorunlar ve çıkarılması gereken dersler

21 0
02.09.2024


Nitelikli bürokratların sorun çıkmadan çözüm ürettiğini yıllardır yazıp çiziyoruz. Ancak yazıp çizdiklerimizden bazıları dikkate alınarak düzenleme yapılmış ve sorunlar çözülmüşken bazıları ise hala çözüm beklemektedir. Yazdıklarımız bazen can sıkan bir noktaya dönüşse de sorunun yanında çözüm önerisini de belirttiğimiz için en azından niyet sorgulaması yapılmıyor. Bu yazımızda basit düzenleme yapılmamasının nelere yol açtığını örneklerle açıklamaya çalışacak ve çözüm önerisi sunmaya çalışacağız.


Açıktan rektör ataması ve yaşanan sorunlar

Üniversite kurulmasına ilişkin kanunlara bakılınca kadro cetvelleri arasında rektör kadrosuna yer verilmediği görülmektedir. Bu nedenle rektör atamalarında rektör kadrosu olmadığı için esasen atama rektör kadrosuna yapılmamaktadır. Hal böyle olunca da üniversitelerin profesör kadrosunda olan öğretim üyeleri rektör olarak atandığında kanunla rektörler için öngörülen mali haklardan yararlanmakta ama profesör kadrosunu hala işgal etmektedirler. Biraz garip gelebilir ama durum budur. Bu durumun kadro mantığına çok da uymadığını ifade etmemiz gerekiyor.

Bu nedenle açıktan rektör olarak atananlar veya başka kurumların kadrolarında bulunanlardan profesör unvanı olmakla birlikte profesör kadrosunda olmayanlar açısından ciddi bir sorunla karşılaşılmaktadır. Çünkü ödemelerin yapılmasında ister istemez sıkıntı olabilmektedir. Özellikle en büyük sorun vakıf üniversitelerinde görev yapan öğretim üyelerinin veya başka kurumlarda olanların devlet üniversitelerine rektör atanmasında yaşanmaktadır. Rektör atanması yapılan devlet üniversitelerinde profesör kadrosunda olmayanlar için ilana çıkılarak bu kişilerin profesör kadrosuna atanması gibi garip bir durumla karşılaşılabilmektedir.

Şunu da belirtmemiz gerekmektedir ki akademik dünyanın kendine özgü yapısında her üniversitenin profesörlük şartları farklı olabilmektedir. Bunu anlayabiliriz ama ortada ciddi bir sorun olduğunu da kabul etmemiz gerekmektedir. Daha açık ifadeyle sistem özü itibarıyla rektörlerin kendi üniversitelerindeki profesörler arasından atanmasını istemektedir.

Ancak gelinen nokta ise oldukça yıpratıcıdır. Öyle ki zaman........

© Yeni Şafak


Get it on Google Play