menu_open
Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kaymakam atamalarında yeni dönem ve bir tartışmanın analizi

38 1
10.11.2024

703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin birçok maddesinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi sonrasında birçok Kanunda değişiklik yapılması zaruri hale gelmiştir. Bunlardan birisi de kaymakamların atanma şartlarının yer aldığı 1700 sayılı Dahiliye Memurları Kanunudur. Bu yazımızda son günlerde yapılan tartışmalar çerçevesinde bu konuyu açıklamaya çalışacağız.


Kaymakam olabilmek için gerekli şartlar değişiyor

Meclise sunulan kanun teklifinde kaymakam adayları için şartlar yeniden belirlendi. Daha önce iptal edilen düzenleme ile aynı mahiyette olduğu görülmektedir. İptal edilen daha önceki düzenleme 703 sayılı KHK ile getirilmişti ve çok ciddi açılım yapılmıştı. Buna göre;

Kaymakam aday adaylarının yurt içindeki üniversitelerin veya diploma denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış olmak kaydıyla yabancı üniversitelerin en az dört yıllık lisans eğitimi veren fakültelerinin; Uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, iktisat, işletme, maliye, finans, ekonometri, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümlerinden veya bu bölümlerden herhangi birinin müfredatında yer alan derslerin en az yüzde seksenine sahip olan diğer bölümlerden ya da hukuk fakültelerinden mezun olmaları veya üniversitelerin mühendislik fakülteleri ile tarih, sosyoloji, halkla ilişkiler ve tanıtım, psikoloji bölümlerinden veya bu bölümlerden herhangi birinin müfredatında yer alan derslerin en az yüzde seksenine sahip olan diğer bölümlerden en az dört yıllık lisans eğitimi yapmış ve uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, hukuk, maliye ve iktisat alanlarında tezli lisansüstü eğitimini tamamlamış olmaları gerekir.


Yüksek lisans mezunlarına kaymakam olma imkânı

Geçmiş düzenlemelerden farklı olarak tezli yüksek lisans yapmış olmak kaydıyla bazı fakülte mezunlarına da kaymakam olma imkânı getiriliyor.

Buna göre, üniversitelerin mühendislik fakülteleri ile tarih, sosyoloji, halkla ilişkiler ve tanıtım, psikoloji bölümlerinden veya bu bölümlerden herhangi birinin müfredatında yer alan derslerin en az yüzde seksenine sahip olan diğer bölümlerden en az dört yıllık lisans eğitimi yapmış ve uluslararası........

© Yeni Şafak


Get it on Google Play