menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Papa’nın Türkiye ziyareti: 1700 yıllık bir sembolik operasyon ve Lozan’ın sınandığı an

30 17
01.12.2025

Papa 14. Leo'nun Türkiye ziyareti, sadece bir dinî program veya diplomatik nezaket ziyareti değildir. Mekân tercihlerinden kullanılan sembollere, verilen fotoğraflardan protokol düzenlemelerine kadar her detay; bu ziyaretin güçlü bir siyasi yönü olduğunu gösteriyor. Papa'nın ilk yurt dışı gezisini Türkiye'ye yapması da tesadüf değildir; MS 325'te toplanan I. İznik Konsili'nin 1700. yıldönümü üzerinden yürütülen sembolik bir tercihtir.

Bu noktada hatırlamak gerekir ki, İznik Konsili erken Hristiyanlık tarihinin en kritik kırılma noktalarından biriydi. "İsa yaratılmış bir varlık mıdır (Arius), yoksa Tanrı ile aynı özden midir?" tartışması bu konsilde son bulmuş; İsa'nın tanrısallaştırılması kararı siyasi otoritenin doğrudan müdahalesiyle alınmıştı. Dolayısıyla İznik, teolojik tartışmadan öte siyasi bir yeniden dizayn süreciydi. Bugün Papa'nın İznik tercihi de bu hafızanın bilerek canlandırılmasıdır. Üstelik yalnızca ruhani lider olarak değil, Vatikan Devlet Başkanı sıfatıyla bunu yapmaktadır.

Ziyaretin bir diğer çarpıcı yönü ise Türkiye tarihinde ilk kez kilise dışı bir mekânda, üstelik bir stadyumda büyük ölçekli bir ayine izin verilmiş olmasıdır. Bu ayin, Türkiye'deki Hristiyan nüfusun çok üzerinde bir kitleye ulaşmış; Vatikan'ın küresel medya gücüyle birleşerek geniş kapsamlı bir propaganda alanına dönüşmüştür. Böyle bir manzaranın kendiliğinden oluşmadığı açıktır.

Nitekim bu ziyaretin tüm........

© Yeni Mesaj