We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

(Stalno) pripravljeni za pritožbe

11 9 0
16.10.2019

Višje sodišče je odločilo: zavrnilo je pritožbo Univerze v Ljubljani in s tem potrdilo odločitev prvostopenjskega sodišča - univerza mora sredstva, porabljena za stalno pripravljenost, vrniti. Univerza je že napovedala, da bo vložila predlog za revizijo tega postopka, kot da dodatnih 200 tisoč evrov, kolikor jih bo morala plačati zgolj za obresti in stroške, ni dovolj. A sodba je pravnomočna in revizija izvršitve sodbe ne ustavi, univerza mora zato zdaj po ocenah ministrstva skupno vrniti okoli milijon evrov.

Ali bo to storila, je drugo vprašanje. Danes namreč že slišimo, da denarja za vračilo nima. Kot kaže, ima najstarejša in največja visokošolska institucija zdaj že pomisleke, ali sploh spoštovati pravnomočno odločitev sodne veje oblasti. Pa čeprav mora vrniti le del denarja, ki ga je izplačala. Za stalno pripravljenost je univerza porabila okoli dva milijona evrov, kar je za državljane velika številka, za univerzo pač ne. Gre samo za en odstotek vseh sredstev, ki jih letno dobi le iz državnega proračuna neposredno. Da gre zato za univerzo za nepomembno stvar, se je nekdanjemu vodstvu univerze že zareklo.

Gre sicer za eno od zgodb, na katere bi novinarji in javnost lahko hitro pozabili. Pa nismo, zelo natančno jo spremljam že štiri leta. Začelo se je s številnimi izgovori, zakaj naj bi bilo izplačevanje dodatka upravičeno: "Časovnice med kontinenti so zelo različne, tako da smo bili kot profesorji velikokrat zelo odzivni" in "Jaz sem ekonomist, te zakonodaje ne poznam, dodatno delo pa mora biti plačano". Nadaljevalo se je s tožbo ekonomske fakultete zoper inšpektorat za javni sektor, ki je sklenil, da je bilo izplačilo dodatka........

© Večer