We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

HDZ se s razlogom boji; velika koalicija Možemo, Mosta i SDP-a posve je realna mogućnost

3 1 1
26.05.2022

Hoće to, sredinom mandata, kad se već zaborave repovi prethodnih parlamentarnih izbora, a groznica nove kampanje je još u budućnosti. Pa se tako desetljećima u Hrvatskoj redovno na razmeđi druge i treće godine mandata predvidivo jalovo špekuliralo o propasti HDZ-a i SDP-a i “trećim putevima” koji samo što nisu ili o “sve izglednijoj” velikoj koaliciji dvije najveće hrvatske stranke.

Priča o potencijalnoj zajedničkoj Vladi koju bi tvorio lijevo-zeleni blok, SDP i desni Most, nije baš iz te čitanke općih mjesta rutinskih i tek rubno ostvarivih najava. Matematika i logika su ovdje, za razliku od gore spomenutih slučajeva, posve jasne. Sve spomenute stranke su čvrsta opozicija HDZ-u, a ankete im daju vrlo opipljivu prednost (otprilike 39-40 : 26-27 posto).

Članak se nastavlja ispod oglasa

Mentalna gimnastika

Iako bi stranka Andreja Plenkovića, dakle, na izborima osvojila glatku pojedinačnu pobjedu, čak i uz značajan učinak d’Hondtovog sustava pretvaranja glasova u mandate, HDZ bi gotovo sigurno ostao u oporbi. Ako bi se, je li, tri spomenute oporbene političke grupacije uspjele dogovoriti o formiranju Vlade.

Valja posebno naglasiti kako je ovdje riječ tek o pukoj mentalnoj gimnastici, pritom ne prilično zahtjevnoj jer su brojke, kako se vidi, potpuno jasne. Međutim, do (redovnih) izbora je više od pune dvije godine, što je u politici ogroman vremenski period.

Evo, dvije godine prije prethodnih parlamentarnih izbora se po anketama doimalo da će ključ hrvatske vlasti u periodu 2020.-2024. godine imati stranka koja se upravo preimenuje u – Ključ Hrvatske. Koji su to? Ma bivši Živi zid. Sjetit ćete se, Bunjac, Pernar, Sinčić, cirkusi u Saboru i raspad zbog jednog lukrativnog mandata u Europskom parlamentu.

Pas ugrizao čovjeka

No, ako na domaćoj političkoj sceni ne bude golemijih turbulencija i ako se ne dogodi globalna kriza koja će, poput pandemije 2020. godine, lansirati postojeću vlast do pobjede na izborima, lako je moguće da će rezultati biti slični onima koje pokazuju sadašnje ankete. I da će HDZ onda biti u golemom problemu. Nikad prije, naime, ta stranka nije toliko otuđila od sebe sve potencijalne koalicijske partnere (dakle, ne satelite koji ovise isključivo o njihovoj milosti, nego prave stranke) kao što se to dogodilo u vrijeme Andreja Plenkovića.

Stoga je mogućnost o kojoj je pričao prošlog vikenda saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić, da se formira, makar na period kraći od cijelog mandata jedna vlast koja bi se primarno pokušala obračunati sa sustavnom korupcijom, sasvim logična i očekivana. Štoviše, gotovo da se radi o vijesti na razini one da je “pas ugrizao čovjeka”.

Ideološka ‘čistoća’

Pa naravno da bi Most, Možemo! (i njihovi partneri), te SDP, ako postizborna matematika bude takva sjeli za stol i pokušali postići dogovor o formiranju Vlade. Jer, s ovakvim brojkama, preostale bi još samo dvije mogućnosti – da netko od........

© Telegram


Get it on Google Play