We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Godina je 2022. i super smo. Ugled Hrvatske brani čovjek koji inzistira na grbu ustaške vojske

6 8 57
31.07.2022

O ugledu Republike Hrvatske se, dakle, radi. Konačno je to postalo potpuno jasno nakon sastanka hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana s austrijskim kolegom Alexanderom Schallenbergom, kad je MVEP objasnio da je ”proglašenje povijesnog hrvatskog grba fašističkim simbolom nepotrebno naštetilo ugledu Republike Hrvatske” i da ona, dakle Hrvatska, takvo tumačenje “najoštrije odbacuje”.

I sam Grlić Radman se na sastanku trudio da obrani ugled zemlje koju predstavlja, objašnjavajući kolegi kako je grb koji je ovog proljeća uklonjen sa spomenika u Bleiburgu povijesni grb i kako ga “ne treba dovoditi u vezu s režimom za vrijeme Drugog svjetskog rata”. Doista, baš su šašavi ti Austrijanci, kako im je, pobogu, tako nešto uopće palo na pamet?!

Članak se nastavlja ispod oglasa

‘Režim za vrijeme Drugog svjetskog rata’

Eh… Možda da krenemo pješice. Grlić Radman ne koristi baš riječ na “U”, što slabije poznavatelje materije može navesti u dvojbu o kojem se “režimu za vrijeme Drugog svjetskog rata” uopće radi. Na prostorima Hrvatske, naime, ni tad nije nedostajalo povijesti; bilo je tu 1941.-1945. i nacizma (Nijemci) i fašizma (Talijani) i nacizma&fašizma (ustaše) i komunizma (partizani) i velikosrpskog monarhizma (četnici)…

Kako na bleiburškom spomeniku nije bilo ni kukastog križa, ni fascia, ni crvene zvijezde, ni četiri ćirilićna “s”, kad kaže “režim za vrijeme Drugog svjetskog rata”, hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova, dakle, misli – ali se ne usudi jasno izreći – na ustaški režim. I ima neke logike – “šahovnica” s prvim bijelim poljem korištena je i prije nego su je ustaše stavile na hrvatsku zastavu – eno je i danas na crkvi svetog Marka usred Zagreba. I kako sad takav – povijesni! – grb može biti doveden u vezu s ustaškim režimom (ok, ok, “režimom za vrijeme Drugog svjetskog rata”)? Eh…

“Poviestno” nasljeđe bilo previše i za Tuđmana

Da je prvo bijelo polje zbog svog “poviestnog” nasljeđa iz Drugog svjetskog rata malo nezgodna tema bio je, očito, svjestan i sam Franjo Tuđman. Opsjednut nacionalnim znakovljem i ponekad apsurdnim simbolizmom (sjeća li se tko lente?!) – sasvim sigurno je bio posve svjestan razlike između prvog bijelog i prvog crvenog polja. Moderni hrvatski grb, stoga, počinje crvenim poljem.

Sve to, naravno, kao da se već čuje iščašena verzija hrvatskog jezika u interpretaciji Grlić Radmana, ne znači da se povijesni grb može proglašavati fašističkim simbolom. Najosnovnija logika govori da bi takva sumanuta konstrukcija značila da Hrvatska na trgu između Vlade i Sabora ima gigantski fašistički simbol. Koji tamo stoji od 19. stoljeća.

Ustaše koristile, ustaše zaglavile

Ali, eh, najosnovnija logika… Povijesni hrvatski grb, s prvim bijelim poljem, kakav su koristile ustaše na službenoj zastavi takozvane Nezavisne države Hrvatske, Austrijanci su skinuli sa spomenika na Bleiburškom polju. Na kojem su partizani zarobili – ustašku vojsku (i civile koji su u svibnju 1945. godine bježali iz Zagreba).

E, sad stvar već postaje malo sumnjivija. Grb kakav su koristile ustaše, na spomeniku baš na Bleiburškom polju, gdje je zaglavila ustaška vojska? Pa ipak, je li to dovoljno za ovako oštru akciju austrijskih vlasti radi koje se pjeni Grlić Radman? Eh, kamo sreće da je to sve…

........

© Telegram


Get it on Google Play