menu_open
Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

TRT’nin altın yılları: Özdemir Enişte bizi niçin öptü?

36 2
20.08.2024

Diğer

Konuk Yazar

20 Ağustos 2024

Eminim, bu olayların yaşandığı dönemde henüz doğmamış olan pek çok okur merak etmiştir: Fol yok yumurta yokken Özdemir İnce niçin bu yazıları yazdı? Bu yaptığının bayram ve seyran değilken kondurulan enişte öpücüğünden ne farkı var?

Aslında fol da var, yumurta da var, ama Özdemir İnce nedense onları yazıya koymamış. Ben ekleyeyim: Özdemir'in bize öpücük göndermesinin nedeni birkaç ay önce yayımlanan Babıali'ye Son Tren adlı anılarımdır.

O kitapta 1974-75 yıllarında, yani İsmail Cem'in Genel Müdür olduğu dönemde TRT'de yaşadıklarımızı da anlatıyorum.

Ecevit'in Başbakan olduğu o sıralarda beni en çok şaşırtan şeylerden birisi TRT'yi çağdaş televizyonculuğa, özgürlüğe, sola açan yayın uygulamalarımıza en sert tepkinin TRT içinde solcu olarak bilinen bazı müdürlerden gelmesi olmuştu. Denetim Müdürü Özdemir İnce de onlardan biriydi. TRT'nin dışından geldiğimiz için bize "gurka"lar adını takmışlardı, çiçeği burnunda ve idealist bir İletişim doktoru olarak bu keskin muhalefete şaşırıyordum.

Anılarımda onlara kısaca değindim:

"Tuhaf olan, bu muhalefetin önderliğinin solcu geçinen, iş teorik tartışmaya gelince mangalda kül bırakmayan kimi müdürlerce yapılmasıydı. Oysa biz onlarla yan yana, iç içe iyi çalışabileceğimizi düşünmüş, daha çok, son dönemde TRT'ye yerleştirilmiş emekli askerlerden ve sağcılardan muhalefet beklemiştik. İdeolojik olarak kendimizi yakın gördüğümüz birtakım kimselerin niçin böyle davrandığını anlayamayacak kadar saftık. Ankara'nın, ideolojileri aşan gruplaşmaları ve kulisleri olduğunu bilmiyorduk. Bürokrasilerin içiçe kurulmuş kalelerden oluştuğunu yeni öğreniyorduk. Belki de "içeri"nin "dışarı"ya karşı doğal direnmesiydi bu; "yerel"in "evrensel"e, "vasat altı"nın "kalite"ye direnişi olarak da görebilirdik!

Bize ulaşanlara göre, kimileri Cem'i ve bizi, onlara karşı kurulmuş büyük bir komplonun uzantısı olarak görüyorlardı…

İsmail Cem, bir yandan Atatürkçü sloganlara sığınan, öte yandan Türkiye'de yarın devrim olacakmış gibi keskin tavır takınan bu grubun sol anlayışından "küçük burjuva radikalizmi" diye söz ediyor, fazla ciddiye almaya gerek olmadığını söylüyordu.........

© T24


Get it on Google Play