NetGSM olayı sürerken SMŞH (MVNO) nedir, yakından bakalım…
Diğer
23 Kasım 2024
NetGSM'in şubat ayında başladığı abone alımının 9 ay sonra -Turkcell tarafından sözleşme iptali yapılması sonucu- kesilmesi konusuna dün değinmiştik. Bu dosyanın 2. yazısında, SMŞH (MVNO) yani Sanal Mobil Şebeke Hizmetleri konusunu detaylıca inceleyelim. Çünkü SMŞH'ın ne olduğunun bilinmediğini farkındayız. Çünkü ülkemizde bu servisin önü açılmadı. Ama dünyada şu anda bin 500 SMŞH var. Yani ülke başına 10 tane SMŞH olduğunu kabaca söyleyebiliriz.
Bunlara bakmamızın nedeni şu; ülkemizdeki tüketiciler, bir önceki bölümde bizzat okuyucumuzun mailinden alıntıladığımız üzere, "3 operatöre mecbur bırakılmakta" ve bu nedenle de "pahalı" hizmet almaktadır. Aşağıda son 2,5 yılda operatörlerin abone başına kazançlarını 4 kat nasıl arttırdıklarını görüyoruz. Bunu düzeltmenin tek yolu, rekabet yaratmak olmalı. Ama NetGSM olayı bize bunun yapılmadığını gösteriyor.
Bu nedenle siz tüketicilerin de NetGSM olayına bu pencereden bakması ve değerlendirmesi lazım. Yarın öbürgün, Turkcell, BTK, Tüketiciler Birliği ve NetGSM'den alamadığımız ya da aldığımız cevaplara bakacağız. Ama bugün SMŞH'ın ne olduğunu daha iyi anlatmak için tarihçesine ve genel bilgilere bakalım.
Bugün, Türkiye'de Sanal Mobil Şebeke Hizmeti (SMŞH) gelişmelerine ve 5G geldiğinde neden bir fırsat olduğuna yakından bakıyoruz. Bunun için Telkoder'den destek aldık. Bugün yolladıkları bilgi notu şu şekilde;
"Sanal Mobil Şebeke İşletmecisi (SMŞİ), geleneksel mobil şebeke işletmecilerinin aksine, kendi altyapısı ve frekans bandına sahip olmayan, ancak mevcut mobil altyapı üzerinden hizmet sağlayan bir işletmecidir. SMŞİ, bir mobil şebeke işletmecisi (MŞİ) ile iş akdi yaparak toptan fiyatlarla ağ hizmetlerine erişir ve perakende fiyatlarını bağımsız olarak belirler.
SMŞİ’ler, müşteri hizmetleri, faturalandırma ve pazarlama gibi alanlarda bağımsız olarak faaliyet gösterir. SMŞİ’ler; markalı bayi (Branded Reseller–Thin/Skinny MVNO), hizmet sağlayıcı (Service Provider–Light MVNO), gelişmiş hizmet sağlayıcı (Enhanced Service Provider–Medium/Intermediate MVNO) ve tam SMŞİ (Thick/Full MVNO) olmak üzere dört farklı iş modelinde faaliyet gösterir.
Dünyada, SMŞİ kavramı, 1990’larda İskandinav ülkelerinde başlamış ve 1999’da Birleşik Krallık’ta Virgin Mobile UK tarafından dünya çapında ilk kez uygulanmıştır. 1980’lerin sonlarına kadar telekomünikasyon altyapısı hükümet kontrolündeki tekellerin egemenliğindeyken, 1993 yılında Avrupa’da sesli telefonların serbestleştirilmesiyle bu alanda önemli değişiklikler yaşanmıştır. 1995 tarihli Avrupa Parlamentosu Yönergesi ile piyasada güçlü hizmet sağlayıcılarının ağlarını diğer işletmecilerin kullanımına açması sağlanmış, bu da SMŞİ’nin gelişimine zemin hazırlamıştır. Bugün dünyada yaklaşık bin 500 SMŞİ işletmecisi bulunmakta ve bu sayının 2025’te 2.000’e ulaşması beklenmektedir. SMŞİ'lerin aboneleri, özellikle Avrupa pazarlarında hızla artmakta ve IoT (nesnelerin interneti) odaklı aboneliklerle bu artışın devam etmesi öngörülmektedir.
Türkiye’de, Elektronik Haberleşme Hizmet, Şebeke ve Altyapılarının Tanım, Kapsam ve Süreleri dokümanında ifade edildiği şekilde (1.7 ve 2.6 maddeleri), ülkemizde toplam 46 işletmeci SMŞH sunmak için yetkilendirilmiştir. Ülkemizde ilk SMŞH yetkilendirilmesinin verildiği........© T24
visit website