menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Etki ajanlığı ve devletin temel millî yararları

34 9
27.05.2024

Diğer

Konuk Yazar

27 Mayıs 2024

Devletin kendini “etki ajanlarına” karşı koruması tartışılıyor. Düzene uygun düşün!

Bu amaçla 9. Yargı Paketi'ndeki kanun teklifi ile bu konuda yeni bir suç yaratılıyor… Kanun teklifi gerekçesine göre; “Türk Ceza Kanunu’nda yeni bir suç ihdas edilmektedir. Yapılması öngörülen düzenlemeyle, Devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda gerçekleştirilen diğer bazı fiillerin yaptırıma bağlanması amaçlanmaktadır.”

Devletin güvenliği için “yeni suç ihdas” ediliyor. Devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal yararları aleyhine suçlar ne demektir?

Eskiden temel milli yarar denilirdi, şimdi devletin iç ve dış siyasal yararları deniliyor. Devletin güvenliği kavramına genellikle çok dokunulmaz, bir başka anlatımla pek dokundurulmayan bir kavramdır.

5237 sayılı Kanunun İkinci Kitap, Dördüncü Kısım, Yedinci Bölümde “Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk” suçları yer alır. Bu bölümde Türk Ceza Kanunun 339’uncu maddesinde düzenlenmiş olan “Devlet Güvenliği ile İlgili Belgeleri Elinde Bulundurma” suçuna 339/(A) maddesini eklemek niyetindeler.

Türk Ceza Kanunu Yedinci Bölüm'deki bu suçlar nelerdir?

Devlet Güvenliğine İlişkin Belgeler (Madde 326), Devletin Güvenliğine İlişkin Bilgileri Temin Etme (Madde 327), Siyasal ve askeri casusluk (Madde 328), Devletin Güvenliğine ve Siyasal Yararlarına İlişkin Bilgileri Açıklama (Madde 329), Gizli Kalması gereken Bilgileri Açıklama (Madde 330), Uluslararası Casusluk (Madde 331), Askeri Yasak bölgelere girme (Madde 332), Devlet sırlarından yararlanma; Devlet hizmetinde sadakatsizlik (Madde 333), Yasaklanan Bilgileri Temin (Madde 334), Yasaklanan bilgilerin casusluk maksadıyla temini (Madde 335), Yasaklanan bilgileri Açıklama (Madde 336), Yasaklanan bilgileri Siyasal veya Askeri Casusluk Maksadıyla Açıklama (Madde 337), Taksir Sonucu Casusluk Fiillerinin İşlenmesi (Madde 338), Devlet Güvenliği ile İlgili Belgeleri Elinde Bulundurma (Madde 339)…

Çağımızda gelişen teknoloji, kitle iletişim araçları ve başta internet olmak üzere ve diğer yöntemlerle devletlerin iç işlerine doğrudan doğruya ve/veya örgütler, organizasyonların gizli ve uzaktan karışmaları ve müdahaleleri çok kolaylaştırmıştır. Hiçbir devlet kendi güvenliği ile iç ve dış siyasal yararlarının zarar görmesini istemez. Bu yüzden örneğin etki ajanlığı ile ilgili yasal düzenlemeler devletlerin kendini koruma refleksidir ve doğrudur.

Bu alan bakımından Türk Ceza Kanunu’nda 14 ayrı suç var. Suçlar arasında ne yok ki? Her şey ve her alanda düzenleme var. Devletin güvenliği, siyasal yarar, devlete sadakatsizlik, yasak bilgi elde etme, açıklama, yayma, siyasal veya askeri casuslukla ilgili tüm suç tipleri mevcutlar içinde… Buradaki suçlara dokunulmuyor. Bunlar yine suç… Gerekçeye göre; ihdas edilecek yeni suçun oluşabilmesi için “Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk” Bölümünde sayılan bu suçların oluşmaması gerekir. Yani, Türk Ceza Kanunun 326 ilâ 339 uncu maddelerinde düzenlenen suçlardan bir oluşursa; 339/A maddesinde tanımlanan suç oluşmayacaktır. Ama bu suçlar arasında “olmayan” bir suç keşfedilmiş! Kanunsuz suç ve ceza olmaz demişler ve Yedinci Bölümdeki en son madde olan Devlet Güvenliği ile İlgili Belgeleri Elinde Bulundurma suçunu düzenleyen Madde 339’dan sonra gelmek üzere Madde 339/(A) “maddesi” ile yapacakları eklemeyle yeni bir suç yaratmak istiyorlar:

Diğer faaliyetler

Madde 339/A- (1) Bu Bölümde düzenlenen suçları oluşturmamak kaydıyla, Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda;

(2) Fiil, savaş sırasında işlenmiş veya Devletin savaş hazırlıklarını veya savaş etkinliğini veya askerî hareketlerini tehlikeyle karşı karşıya bırakmış ise faile sekiz yıldan on iki yıla kadar hapis cezası verilir.

(3) Suçun, milli güvenlik açısından stratejik önemi haiz birimler ile proje, tesis ve hizmetleri yerine getiren kurum ve kuruluşlarda görev yapanlar tarafından işlenmesi halinde verilecek ceza bir kat artırılır.

(4) Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır.

Ne anlama geldiği muğlak ama suçun adı; “Diğer faaliyetler.”

Gerekçeye göre bu suçun neden ihdas edildiği şöyle açıklanmış: “Belge ve bilgi temini veya açıklanması dışında Devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal yararları aleyhine olacak şekilde gerçekleştirilen diğer faaliyetler bakımından herhangi bir yaptırım öngörülmemiştir.”

Demek “Diğer faaliyetler” suçuyla; “Devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda gerçekleştirilen bazı fiillerin yaptırıma bağlanması” amaçlanıyor…

Madde gerekçesine göre, “Devletin güvenliği” ne demektir? “Devletin varlığının korunmasını ve tehlikeyle karşı karşıya bırakılmamasını ifade etmektedir. Devletin varlığını tehlikeye düşürebilecek nitelikteki eylemler, Devletin güvenliğini ihlal etmektedir. Devletin iç ve dış siyasal yararları ile güvenliği arasında sıkı bir ilişki bulunduğu bilinmektedir. Nitekim yararlarını koruyamayan Devletin, güvenliği de tehlikeye düşebilecektir.”

Nasıl yorumlarsanız yorumlayın ortaya diğer faaliyetler suçu çıkmış oluyor….

Yani; yabancı bir devlet olacak…Türkiye aleyhine stratejik çıkarları veya talimatı olacak…

Yani; bir organizasyon olacak… Türkiye aleyhine stratejik çıkarları veya talimatı olacak

Devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya........

© T24


Get it on Google Play