menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Sokak hayvanları için her şeyi denedik ve olmadı mı? Gerçekten mi?

33 11
22.07.2024

Diğer

T24 Haftalık Yazarı

22 Temmuz 2024

Ne dersiniz?

Türkiye’de yaşayanlar olarak aslında üzüm yemekten nefret ediyor ve aslında bağcı dövmek için yola çıkıyor olabilir miyiz?

Öyle ya, ülke gündemine hangi konu gelse takım tutar gibi ikiye bölünüyoruz ve işin aslını astarını anlamadan dinlemeden elimize ne geçerse sosyal medyadan karşı tarafın kafasına fırlatmaya başlıyoruz.

Sokak hayvanları meselesinde de aynısı oldu, oluyor.

Yasaya karşıysan ülkemizde sokakta yaşayan hayvanların bir soruna dönüştüğünü söyleyemiyorsun.

Yok eğer “Türkiye’de bir sokak hayvanı sorunu ve bu sorun nedeniyle saldırıya uğrayan mağdurlar vardır” kampındaysan bu defa da “Bu mesele hayvanlar öldürmeden de çözülebilir” deme şansın kalmıyor.

Gayet bilimsel bir şekilde, verilerle ele alınması gereken bir konuyu kulaktan dolma bilgilerle, komplo teorileri ve şehir efsaneleriyle tartışıyoruz.

Gelin biz bugün verilerle ilerlemeye çalışalım…

Türkiye’deki sokak hayvanlarının sayısı hakkında çeşitli spekülasyonlar olmasına karşın yakın zamana kadar elimizde net bir veri yoktu.

2022 yılında dönemin Tarım ve Orman Bakanı’nın Türkiye’de 10 milyon civarında sokak hayvanı olduğuna dair açıklaması dışında resmi bir rakamımız yok.

Fakat ben size bu yılın başında yayımlanan ve 20 ülkede evsiz hayvan sorununu ele alan bir araştırmanın sonuçlarını aktarmak istiyorum.

Evcil hayvan ürünleri pazarının güçlü şirketlerinden Mars Grubu’nun katkılarıyla hazırlanan State of Pet Homelessness Project’ isimli çalışma 930 kaynak taraması, 30 bin civarında kamuoyu anketi, 9 ayın üzerinde saha çalışması ve 7700 saatlik veri toplama süresiyle ciddiye alınması gereken bir kaynak ve Türkiye de çalışmanın kapsamındaki 20 ülkeden biri.

Bu araştırmaya göre ülkemizde barınaktakilerle birlikte 6,13 milyon evsiz kedi ve köpek bulunuyor. Bu toplam kedi ve köpek sayısının (12,87 milyon) yüzde 48’i demek. Yani ülkemizdeki her iki kedi veya köpekten biri evsiz!

Köpeklerde bu oran yüzde 51 (toplam 3,4 milyon köpeğin 1,73 milyonu evsiz), kedilerde ise yüzde 46 (toplam 9,47 milyon kedinin 4,4 milyonu evsiz).

Peki bu oranlar neyi ifade ediyor?

Bir kere dünya ortalamasının epey üzerindeyiz. Araştırma yapılan 20 ülkedeki toplam evsiz hayvan sayısı (barınaklar dahil) 362 milyon (155 milyon köpek, 207 milyon kedi). Bu sayı toplam hayvan sayısıyla kıyaslandığında dünyadaki evsiz hayvan ortalaması yüzde 35 olarak çıkıyor.

Biz ise yüzde 48’le dünya ortalamasının epey üzerinde yer alıyoruz.

Peki, bizim gibi başka hangi ülkeler evsiz hayvan sorunuyla yüz yüze? Bir istisna hariç genelde nüfusu kalabalık ülkeler: Endonezya (yüzde 76), Filipinler (yüzde 41), Çin (yüzde 52), Hindistan (yüzde 69), Meksika (yüzde 32…)

Tek istisna Yunanistan (yüzde 69) orada da köpekten çok evsiz kedi problemi olduğunu görüyoruz.

Bu tablo bize bir şey anlatıyor: Evsiz hayvan sayısı denetimsizliğin yanı sıra insan nüfusunun fazlalığıyla da doğru orantılı. Nihayetinde birileri bu hayvanları sokağa bırakıyor. Yani hayvanları bugün öldürseniz bile, eğer kalıcı bir çözüm bulunmazsa kısa süre içinde sokaklar yine başıboş hayvanlarla dolacak.

Tamam, anladık ki evsiz hayvan sayımız çok… Peki bu evsiz hayvanların ne kadarı barınaklarda?

İşte burada felaket bir durumdayız! Türkiye’de toplam barınak........

© T24


Get it on Google Play