menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Filenin Sultanları'ndan yapay zekâya

30 13
05.06.2024

Diğer

05 Haziran 2024

Toplum aydınlığa koşarken son yıllarda önüne yalancı tuzaklar kuruluyor; ancak ilime, ahlaka, sağduyuya aykırı tuzakların tutma olasılığı yok.

İster Amerika'ya ekonomide uçur, ister bulgurla besle; kızlarımızın iradesinin, bu topluma inancının üstesinden gelemezsin, o smaçı atamazsın!

Kızlarımız isterse teoloji okur, isterse mikrobiyoloji, sonra voleybol idmanına gider ve arkadaşlarıyla dünyanın en büyüklerini siler hem spor hem de bilim sahasından.

Kurtuluş Savaşı ile başlayan bu küllerinden yeniden yaradılış, daha sonra en zor dönemlerde sanayi yatırımlarıyla devam etti. Şeker, demir, bez, çimento fabrikalarıyla başlayan atılım, Eskişehir vagon atelyesiyle devam etti ve burada oluşan maya önce Devrim otomobilinde, daha sonra Otosan'da meyve verdi. Aynı dönemde Sivaslı iş adamı Nuri Demirağ uçak fabrikası kurmuş, üretilen uçak deneme uçuşunda inme aşamasında çakılınca, kamunun ilgi göstermemesi üzerine bu girişim durdurulmuştur

Hıfzısıhha Enstitüsü 1928 yılında Sağlık Bakanı Dr. Refik Saydam tarafından kurulmuş, 1930 yıllarda aşı üretimine başlamış, 2002 yılında başlatılan "sağlıkta dönüşüm" projesinin bir parçası olarak 2011 yılında kapatılmıştır. Böylece 80 yıllık insan gücü yatırımı rafa kalkmış, ülke her türlü aşı ihtiyacını ithalatla karşılar hale gelmiştir.

Makro ekonomi yönetiminde yapılan tüm yanlışlara rağmen, geçen yüzyılda sağlanan insan gücü yatırımı bugün ikinci ve üçüncü nesillerle çağdaş teknoloji yarışında bayrağı taşıyor. Kızlarımızın voleybol sahasında gösterdiği başarı bu düşünce kalitesinin, aydınlanmanın sonucudur.

Sadece spor sahalarında değil, Microsoft'tan Syracuse vadisine, Tesla'dan Kore'nin Huawei arge sistemlerine kadar her yerde varız. Yalnız dronları değil, onları donatan, yönlendiren , akıllı yapan gözle görünmeyecek kadar küçük akıllı çiplerin tasarımında da bizim gençlerimizin aklı, iddiası var. Ancak şirketlerimiz bu birikimi değerlendirmek üzere yönlendirilmiyor. Yatırımı 3-5 yılda geri ödeyen beton projeli tercih ediliyor. Böyle projelerin gerçekleştiği ülkelerde hemen her zaman kamunun politika ve finans desteği var. ABD'de J. Biden yönetimi geleceğin omurgası olan teknolojinin gelişmesini milyarlarca dolar yatırım teşvikiyle destekliyor.

Dönem demir çelik ve ağır sanayi yatırımı değil, akıl, yaratıcılık dönemi ve yaratıcılığını temel koşulu sorgulamak. Sorgulamak yalnız fizik dünyada, bilim alanında değil, aynı zamanda bununla çok yakın etkileşen insan, toplum ilişkilerinde sonuç veriyor. Belli bir yaşa gelmiş, İkinci Dünya Savaşı'nı ucundan yakalamış olanlar bu değişimi en çok yaşayanlardır.

Amerika sorgulayan ülkelerin başında geliyor ve bunu temel bilimlerde kıta Avrupası'ndan destekle uygulamada ürüne çeviriyor. Çin ve diğer Uzak Doğu ülkeleri tedarikçi halkasında yer alıyor. Elon Musk Güney Afrika'dan yola çıktı, kısa zamanda ABD'de yanıtlar laboratuvarlarda, bilgisayar merkezlerinde. Güney Afrika'dan çıkıp ABD'deki eğitim sürecinin ardından yazılım odaklı yatırımla teknoloji sektörüne girdi.

Elon Musk TESLA ile elektrikli otomobil endüstrisine girdi. Esas hedefi elektronik teknolojisi ile eskimiş olan ulaşım teknolojisinde yeni bir çağı başlatmaktı. Bu yeni çağda ihtiyaçların tanımlanmasından, insan algısından çıkıp talebe dönüşmesine ve bu yeni talebi karşılayacak değer zincirlerinin organize edilmesine kadar geniş bir alanda yeni bir evrimin içindeyiz.

Bugün de hedefi eskiyen, kaynakları tükenmeye yönelen dünyamıza evrende insanlığın yaşamını sürdüreceği bir başka yıldız bulmak. Bu amaçla ve ABD Hükümetinin desteğiyle "Space-X, X-AI, Neural link, Open AI" gibi projeleri geliştiriyor. Los Angeles-San Fransisco arasında ulaşımı kolaylaştırmak için hava ile çalışan bir tünel ve benzeri "çılgın projeler" E. Musk'ın programında.........

© T24


Get it on Google Play