menu_open
Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının üzerinden 10 yıl geçti: Kırım Tatarlarının hayatında neler değişti?

6 0
24.12.2024
2014 yılından önce Ukrayna'ya bağlı olan Kırım Özerk Cumhuriyet Parlamentosu, özel statülü Sivastopol Şehir Şurası 2014 yılının Mart ayında Bağımsızlık Bildirisi kabul etti. Ardında da Kırım Cumhuriyeti, bağımsız ve egemen devlet olarak, referandum sonuçlarına göre uygun devletlerarası sözleşmelere dayanarak Kırım Cumhuriyeti’nin Rusya Federasyonu’nun yeni federal birimi olarak Rusya Federasyonu’na dahil edilmesi talebiyle müracaat etti.

Rusya Devlet Başkanı Putin, 19 Mart 2014'te Kırım'ın Rusya’ya bağlanmasını öngören yasa tasarısını Rus Parlamentosuna sundu. Putin, 21 Nisan 2014'te Kremlin Sarayı'nda düzenlenen törende, "Kırım ve Sivastopol'ün Rusya'ya bağlanması ve yeni federal bölgeler oluşturulmasını" öngören yasayı imzaladı. Böylece Kırım Rusya’ya katılmış oldu.

Kırım halkının bu kararı sonrasında özellikle Ukrayna yanlısı olan bazı gruplar, Kırım’ın Rusya’ya katılması sonrasında Kırım Tatarlarına baskı yapılacağı, dillerini kullanmalarına izin verilmeyeceği, dini değerlerini yaşayamayacakları, sürgün günlerinin yeniden yaşanacağını iddia edilmişlerdi. Aradan geçen 10 yılda bu iddiaların ne kadar gerçekçi olduğunu Sputnik Türkiye, Kırım'a giderek gözlemledi.

© Sputnik / Osman Nuri CeritKırım

Kırım

© Sputnik / Osman Nuri Cerit

18 Mayıs’ta Sürgün Kurbanlarını Anma Günü oldu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 21 Nisan 2014’te ‘Ermeni, Bulgar, Yunan, İtalyan, Kırım-Tatar ve Alman haklarının rehabilitasyonu ve bu halkların yeniden canlanmaları ve geliştirilmesine ilişkin tedbirler’ başlıklı 268 sayılı kararnameyi imzaladı. Rusya hükümetinin 11 Ağustos 2014 tarihli kararıyla da ‘Kırım Cumhuriyeti ve Sivastopol kentinin kalkındırılması’ başlıklı federal program onaylandı. Programda Kırım Tatarları ve yarımadanın sürgün edilen diğer halklarının sosyo-ekonomik, ulusal-kültürel ve manevi olarak yeniden canlanmasına ilişkin bir dizi tedbir yer aldı. “18 Mayıs’ta Sürgün Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan edilirken, Bahçesaray Süren kasabasında sürgün anıtı inşa edildi. Anıtta sürgün döneminin sembol etmek için o günlerden kalma bir vagon yer alıyor. Ayrıca yapılan anıtta evine son kez bakan bir çocuk, elinde sadece oyuncağı ile sürgüne giden bir kız çocuğu başta olmak üzere o günü hatırlatan bir heykel bulunuyor. Ayrıca hayatını kaybedenler için dua edilebilmesi için bir cami ve bir kilisede anıt bölgesinde inşa edilmiş durumda. Bu anıt Rusya'nın yaşanan acıları unutmadığının da bir göstergesi anlamına da geliyor.

© Sputnik / Osman Nuri CeritKırım sürgün anıtı

Kırım sürgün anıtı

© Sputnik / Osman Nuri Cerit

Sürgünden dönenleri için konut projesi

Rusya Devlet Başkanı Putin tarafından 2014 yılında imzalanan kararname ile Sürgün edildiği bölgelerden kendi topraklarına dönmek isteyenlere konut ve arazi tahsisi konusunda önemli adımlar atıldı. Ülkeye dönenler için çok sayıda konut inşa edildi ve bu konutlar bedelsiz olarak hak sahiplerine dağıtıldı. İsteyenler için uygun arazi tahsisleri de yapıldı. Kırım Tatarların toplu olarak yaşadığı kasabalarda su,........

© Sputnik Türkiye


Get it on Google Play