menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Üniversitelerde, mezunların kolay iş bulacağı yeni bölümler açılacak

271 10
14.07.2024

Prof. Erol Özvar, yükseköğretimde yapan ve yapılacak yeni düzenlemeleri SÖZCÜ Medya Grubu Ankara Temsilcisi ve yazarımız Saygı Öztürk’e anlattı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’dan ilk haber: Milyonlarca öğrencinin beklediği Üniversite sınav sonuçları Salı günü açıklanacak. Aynı gün başkanın TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyelerine ikinci öğretimi kaldırmaları ve öğretmenlikle ilgili yeni düzenlemeler hakkında bilgi vereceğini de belirtelim.

İkinci öğretimin kaldırılmasıyla üniversitelerde kapasite düşecek mi, öğretmenlikle ilgili yeni düzenlemelerin neler olacağına ilişkin YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, SÖZCÜ’nün sorularını şöyle cevaplandırdı:

KOLAY İŞ BULMALARI İÇİN

Türkiye’de bugün 208 üniversite ile birlikte yüksek öğretimde erişim talebine cevap verebilecek bir kapasiteye ulaşmış vaziyetteyiz. Bu çok önemli. Aldığımız bu karara gerekçe oluşturacak bir husus varsa onlardan bir tanesi bu. Bizim kapasitemiz yani ikinci öğretime kontenjan vermesek de rahatlıkla şu an itibariyle talebi karşılayacak düzeydedir. Çünkü yeni pek çok program açıyoruz. Bu programlarda da artık gençlerin istihdam piyasasına girmesini zorlaştıracak programlar yerine daha kolay iş bulmalarını sağlayacak programlar tasarlıyoruz.

Gençler biliyor ki, Yüksek Öğretim mezunu olmak reel ücretler bakımından ortaöğretim mezunlarından daha fazla kendilerine imkan sağlıyor. O yüzden insanlar üniversiteyi tercih ediyor. İyi bir vatandaş olmak amacının dışında sosyal saygınlık, öğrencilerin tabiriyle söylüyorum daha nitelikli iş bulmak, daha yüksek maaşa kavuşma arzusu da çok fazla. Gençleri etkiliyor. Biz programları dönüştürürken bu hususa fevkalade dikkat ediyoruz. Gençler daha fazla istihdam piyasasında imkan bulabilmeli.

İKİNCİ ÖĞRETİM KALDIRILDI

İkinci öğretimle ilgili, üniversitelerden aldığımız bilgiler eğitim öğretim kalitesinin biraz aşağı doğru indiği şeklinde. Hocalar fazla ders vermek bakımdan da biraz şikayetçi. Üzerlerine düşen ders yükü, ikinci öğretimin programlarının olduğu üniversitelerde ilgili programlarla daha yüksek.

Bize gelen, bizim yaptığımız çalışmalarda da hocalardan şikayet de söz konusu. Bir de bazı üniversitelerde normalde 17.00 den 18.00 den sonra başlaması gereken programlar daha erken saatlere çekiliyor. ‘İşim var, üniversiteye de gidecektim’ gibi şikayetlerin aslında hepsine hak vermek mümkün değil. İkinci öğretimde olmayan programlara çalışan arkadaşlarımız daha büyük bir imkanla Açık Öğretim programlarına da yazılabilirler. Dolayısıyla Açıköğretim programları ikinci öğretim programları için de bir çıkış yolu. Toplum, çok insan buna olumlu yaklaşıyor, ikinci öğretim konusunda kararımızı da benimsiyor. Kararımıza üniversiteler de, öğrenciler de sıcak bakıyor.

HUKUK VE İLAHİYAT ÖNDE

Bazı programlar düşünün; örneğin Hukuk. Barolar Birliği, Adalet........

© Sözcü


Get it on Google Play