menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Terör örgütünün seçim kararı gerilimi tırmandırıyor

250 30
05.06.2024

Suriye’de, Irak’ın Kuzeyi’nde farklı gelişmeler oluyor. Yıllar önce “PKK, Suriye’de Ordu kuruyor” diye gazetemizde manşet olan yazıma, “Bunların gerçekle ilgisi yok” diye karşılık verenler, Cumhurbaşkanı’nın benzer açıklamayı yapmasından sonra, ordu mevcudunun 60 bin civarında olduğunu yazmak, söylemek zorunda kalmıştı. Şimdi, Suriye’nin Kuzeyi’nde devlet kuruluyor. Tamamen YPG-PKK denetiminde 11 Haziran’da seçim yapılması gündemde. Kuşkusuz, bu gelişmeler ülkemizin radarında. İlgili bakanlıklar tam bir uyum ve eşgüdüm içinde. Ne zaman hangi adım atılması gerekiyorsa, onun planlamasını yapmış.

Suriye’de PKK’nın adı PYD, silahlı gücünün adı ise YPG. Salih Müslim, PYD’nin başkanıydı. Arandığı dönemde ülkemize geliyor, “kırmızı halı” serilerek karşılanıyordu. Şimdi, onun adı bile anılmıyor. Yerini başka isimler almış.

NASIL BİR SEÇİM?

Terör örgütünün, “Toplum Sözleşmesi” adı altında Anayasa yapma girişimi vardı. PKK’nın başı Abdullah Öcalan’ın yıllar önce gündeme getirdiği konfederal yönetim öngörülüyor. Bu çalışmaların, batı ülkelerinin dikkatini çekmek için yapıldığını yorumlayanlar da var. “Toplum Sözleşmesi” için “Suriye Demokratik Güçleri–SDG” referans veriliyor. Aslında SDG diye bir ülke yok. Suriye Arap Cumhuriyeti var. Yani, sözde Anayasaları olmayan bir ülkeyi referans veriyor.

Aslında PKK-PYD’nin 2017 yılında da seçim sözü vardı. Türkiye’nin harekatları, indirdiği darbeler sonrasında bunun genel seçime evrilmesi mümkün olmadı. O dönem üç kantonda seçim yapılmıştı. Şimdi seçim yapılacak kanton sayısını 7 olarak açıklıyorlar. Seçim yapılacak kantonlardan birisinin adı Fırat. Ama, Suriye’nin Fırat adlı bir vilayeti yok.

5 YIL İKAMET KOŞULU

Kimin oy kullanacağı, kimin seçime katılacağı PYD’nin kontrolünde. Normalde 18 yaşında olan herkesin oy kullanma hakkı olmalı. Ama, özerk yönetim, oy kullanılabilmesi için o kişinin 5 yıldır aynı yerde ikametini zorunlu kılıyor. Ama çatışmalar nedeniyle yer değiştirenler doğal olarak bu işin dışında kalıyor.

Kürtlerin çoğunlukta olduğu yerlerde Arap nüfus hiç bir şekilde oy kullanamayacak. Seçime partilerde ya da bireysel olarak aday olmak isteyenlere onayı Yüksek Seçim Konseyi verecek. 16 kişiden oluşan........

© Sözcü


Get it on Google Play