Bediüzzaman Said Nursi’nin Doğaya Bakışı ve İklim Değişikliği Üzerine-1
“İklim değişikliği, çölleşme, biyolojik çeşitlilik kaybı, ormansızlaşma, ozon tabakasının tahribatı, hava, su ve toprak kirliliği, tehlikeli ve plastik atıklar, deniz ve okyanus kirliliği gibi çevre sorunları sürdürülebilir kalkınmayı tehlikeye atmakta; insanların güvenliği, sağlığı ve üretkenliği, diğer canlı türlerinin bekası ve gıda güvenliği ile su kaynakları üzerinde tehdit oluşturmaktadır.” (www.mfa.gov.tr)
Kısaca iklim ve çevre değişikliği bu şekilde izah edilmektedir. Biz de Risale-i Nur Külliyatı merkezinde bu konuyu ele almaya çalışacağız.
Bediüzzaman Said Nursi, Risale-i Nur’da insan, kainat ve Allah arasındaki derin ilişkiyi ön plana çıkartır. Herbirisini adeta biz pazılın parçası olarak görüp çok kuvvetli şekilde izah eder. Tabiat, Allah’ın isim ve sıfatlarının tecelli ettiği bir kitap gibidir; insan ise bu kitabı okuyup anlayarak hem kendi varlığını hem de kâinatı daha iyi tanımalıdır. Dolayısıyla bunların hepsi Allah'ın Esma, sıfat, fiillerinin tecellileridir.
“Tabiat, âlem-i şehadet denilen cesed-i hilkatin anasır ve a'zâsının ef'alini intizam ve rabt altına alan bir şeriat-ı kübra-yı İlahiyedir.
İşte şu şeriat-ı fıtriyedir ki, sünnetullah ve tabiat ile müsemmadır.
Hilkat-i kâinatta cari olan kavanin-i itibariyesinin mecmu ve muhassalasından ibarettir.” (Mesnevi-i Nuriye, 249)
“Tabiat dedikleri şey, olsa olsa........© Risale Haber
visit website