Bu gün 2023-2024 eğitim ve öğretim yılının son günü. Okullarda karne sevinci ve hüznün aynı yaşandığı anlar. Karnemiz ne olursa olsun daha her şeyin ikinci döneme kaldığı bir anı yaşadığımızı unutmayalım. Karnede kırık notları düzeltmek için daha koca bir dönem daha var. Gezip, dinlendikten sonra yeniden bismillah deyip yeni döneme merhaba diyelim. Bu gün ben aslında daha öncede dile getirdiğim bir konuyu yeniden gündemimize almak istiyorum.

Son dönemlerde havaların aşırı soğuması ve ardından gelen tatil, akıllara yeniden bölgesel tatil olabilir mi sorusunu getirmiştir. Bizlerin çocukluğu döneminde ara tatil genel de şubat ayına denk gelirdi. Şubat ayının başında başlayan tatilimiz bazı yıllar yoğun kar yağışı veya soğuk nedeniyle ayın sonuna kadar devam ederdi. Böylelikle şubat ayının soğuk günleri atlatılır ve bizler mart ayının sıcaklığı ile okullarımıza yeniden geri dönerdik. Erzurum gibi Doğu Anadolu Bölgesinde ki birçok ilde aynı manzaralar olur, sorunlar böylelikle en aza indirilirdi. Son yıllarda ise 15 günlük tatiller ocak ayının ortaları ile şubat başlarına denk geldiğinden dolayı öğrenciler en soğuk zamanlarda okul yoluna düşmek zorunda kalmışlardır. Aşırı sis ve tip, ardından kar yağışı hayatı olumsuz etkilemeye başlayınca tatiller de ardı arkasına gelmeye başlamıştır. Özellikle taşımalı eğitimle gelen öğrencilerin yaşadıkları sorunlar tatil kararlarının alınmasında etkili olmaktadır. Buzlanmalar trafik kazalarını beraberinde getirdiğinden devlet yöneticiler devreye girip kısa sürede tatil kararları almaktadır. Malatya, Erzurum, Van, Kars, Ağrı, Ardahan, Muş, Bingöl ve daha nice karla mücadele eden şehirler 1 veya 2 gün bazen de hafta boyu sürecek olanlar tatil olmuş, eğitime aralar verilmiştir. Tatil kararı elbette ki doğru ve olumlu olmakta ve tedbirler zamanında alınmaktadır. Peki, bunun yerine bölgesel tatiller eğitim-öğretim dönemine konulup, sınavlar merkezi yapılamaz mı?

Özellikle Doğu Anadolu bölgesinde kış mevsimi göz önünde tutulup 15 tatil uzatılıp diğer tatillerde günler azaltılabilir mi? Milli Eğitim Bakanlığımızın 2019-2020 eğitim-öğretim döneminde başlatmış olduğu 1 haftalık iki ayrı dönem tatiller iklimin müsait olduğu yerlerde devam edip, kış şartlarının ağır olduğu yerlerde ise kaldırılıp, 15 tatil sürecine eklenebilir mi? Böylelikle 15 tatil 21 gün veya 28 gün sürer ve şubat ayının dondurucu ve hayatı felç edici etkisinden öğrenciler de kurtulabilir. Bu tarz düzenlemelere en fazla itiraz edilen müfredatın yetiştirilmesinde bölge ve şehir farklılıkların olacağıdır. Bu ise sınav tarihlerinin bölgesel tatillere göre düzenlenmesiyle ortadan kaldırılabilir. Zaten 1 ve 1’den fazla kar yağışı veya soğuk nedeniyle verilen tatillerde müfredatta geri kalınıyor. Bu durum çoğu zaman telafi edilemiyor ve eksik konu kalabiliyor. Öğretmenlerimiz, çoğu zaman ders dışında ek dersler yaparak sorunu çözmeye çalışıyor; ama öğrenci çoğunluğunun sağlanmadığı anlar çok oluyor.

Ülkemizin iklim şartları göz önünde bulundurularak bölgesel tatiller konulup, yaşanılan bu sorunların ortadan kaldırılacağına inanıyorum. Böylelikle tatillerle ortaya çıkan kayıplarda sona erebilir, öğrenciler daha mutlu ve sıcak ortamlarda okuluna kavuşabilir. Bu durum aynı zamanda okullarda yakıt ve aydınlanma tasarrufunu sağlar, devletin maliyesine yük getirmemiş olur. Bölgesel tatillerde turizm’de üzerine düşeni yaparsa elde edeceği kazançta fazla olur ve ülke ekonomisi artı değerler kazanır. Bölgesel tatillerin verimli olabilmesi ve çocukların sosyal hayat ve okul ortamından da kopmaması için tedbirler de alınmalıdır. Tatil eve hapis ve sadece zamanı doldurmak tarzında olursa bu durum da beraberinde olumsuzlukları getirir. Dolayısıyla etkin bir süreç olabilmesi için tüm süreçte rol alacak kurum ve kuruluşlar planlamaları önceden yapmalıdır. Eğitimin içerisinde olan bir fert olarak bizim söylediklerimiz olur mu bilmeyiz; ama bölgesel tatillerin faydalı olacağına inanıyor ve gelecek nesillerin iyi bir eğitimle Türkiye’yi 2023 ve 2071 hedeflerine taşıyacağına inanıyorum.

QOSHE - BÖLGESEL TATİL OLUR MU? - Taner Özdemir
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

BÖLGESEL TATİL OLUR MU?

2 1
19.01.2024

Bu gün 2023-2024 eğitim ve öğretim yılının son günü. Okullarda karne sevinci ve hüznün aynı yaşandığı anlar. Karnemiz ne olursa olsun daha her şeyin ikinci döneme kaldığı bir anı yaşadığımızı unutmayalım. Karnede kırık notları düzeltmek için daha koca bir dönem daha var. Gezip, dinlendikten sonra yeniden bismillah deyip yeni döneme merhaba diyelim. Bu gün ben aslında daha öncede dile getirdiğim bir konuyu yeniden gündemimize almak istiyorum.

Son dönemlerde havaların aşırı soğuması ve ardından gelen tatil, akıllara yeniden bölgesel tatil olabilir mi sorusunu getirmiştir. Bizlerin çocukluğu döneminde ara tatil genel de şubat ayına denk gelirdi. Şubat ayının başında başlayan tatilimiz bazı yıllar yoğun kar yağışı veya soğuk nedeniyle ayın sonuna kadar devam ederdi. Böylelikle şubat ayının soğuk günleri atlatılır ve bizler mart ayının sıcaklığı ile okullarımıza yeniden geri dönerdik. Erzurum gibi Doğu Anadolu Bölgesinde ki birçok ilde aynı manzaralar olur, sorunlar böylelikle en aza indirilirdi. Son yıllarda ise 15 günlük tatiller ocak ayının ortaları ile şubat başlarına denk geldiğinden dolayı öğrenciler en soğuk zamanlarda okul yoluna düşmek zorunda kalmışlardır. Aşırı sis ve tip, ardından kar yağışı hayatı olumsuz etkilemeye başlayınca tatiller de ardı arkasına gelmeye başlamıştır. Özellikle taşımalı eğitimle........

© Pusula Gazetesi


Get it on Google Play