menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

“Orman Olarak Muhafazasında Hiçbir Yarar Görülmeyen” Alanlar

7 1
25.07.2024
TOPLUM

Bir ormanlık alanın orman olarak muhafazasında yarar olup olmadığı neye göre belirlenir? Bilimsel olarak bir alanın üzerinde yalnızca ağaç olup olup olmadığı değil toprağın altında ve üstünde yaşayan canlılar ile ekosistem bir bütün olarak göz önüne alınmalı. Etik sorumluluk açısından ise modern düşüncenin çıkar ve fayda denkleminden kurtulmak gerekli. Kyparissos’un geyiği öldürdüğünde yaşadığı acıyı hatırlamalıyız belki de…

  • BERKAY YALÇINKAYA
  • 25 Temmuz 2024

Bilindiği üzere 27 Haziran tarihli 32586 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Artvin, Bitlis, İstanbul ve İzmir illerinde yer alan toplamda 493.000 metrekare ormanlık alan orman vasfını kaybetti. Kararda orman sınırları dışına çıkarma 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 19/4/2018 tarihli ek 16 maddesine dayandırılıyor. Bu maddede “Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan yerler ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte üzerinde yerleşim yeri bulunan ya da yerleşim yeri oluşturulması uygun olan taşlık, kayalık, verimsiz ve fiilen orman vasfı taşımayan alanlardan, sınırları Cumhurbaşkanınca belirlenen alanlar, Cumhurbaşkanınca belirlenecek usul ve esaslara göre Orman Genel Müdürlüğünce orman sınırları dışına çıkartılarak tapuda Hazine adına tescil edilir” ibaresi yer alıyor.

Buraya kadar ilgili madde ne yapılması gerektiğini açıkça belirtse de ortaya cevaplanması zor bir soru çıkıyor: Bir ormanlık alanın orman olarak muhafazasında yarar olup olmadığı neye göre belirlenir? Bunu cevaplamak için önce Kanun’un ormanı nasıl tanımladığın bakmak fikir verici olabilir. Madde 1’de “Tabii olarak yetişen veya emekle yetiştirilen ağaç ve ağaççık toplulukları yerleriyle birlikte orman sayılır” ifadesi kabaca ormanın muhteviyatına yönelik bir tanımlama yapıyor. TDK ise ormanı “Ağaçlarla örtülü geniş alan, bu ağaçların bütünü” olarak adlandırmış. Orman Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı Türkiye’nin Orman Varlığı başlığını taşıyan kitapçık ise ormanı şöyle tanımlıyor: “Orman, oldukça geniş bir alanda kendine........

© Perspektif


Get it on Google Play