We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Neki hoće da su balkanska zemlja, neki neće, a svi smo, bogme, Balkanci

5 1 0
12.07.2019

Obavljen je još jedan skup balkanskih i pribalkanskih političara na snježnoj olimpijskoj ljepotici Jahorini, ali mora da su se i njeni borovi i jele čudili odakle i zašto su tamo došli usred vrelog ljeta. Ispričali su se, najeli, popili i razišli. Zar ne bi bilo ljepše gledati ih kako se zimi spuštaju niz njene skijaške staze?

Bio je to samit takozvanog Procesa za saradnju zemalja jugoistočne Evrope čiju je skraćenicu SEECP teško izgovoriti, a kamoli objasniti čemu služi i koliko je za dvije decenije postojanja doprinio miru, sigurnosti i stabilnosti regiona koji ga sačinjava. Prvo, šta je to uopšte jugoistok Evrope? Je li to Balkan, koji se čas širi, čak sužava? Neki hoće da su balkanska zemlja, neki neće, a svi smo, bogme, Balkanci kad ne možemo da se složimo ni oko granica uoči proslave 75. godišnjice okončanja Drugog svjetskog rata. Na Jahorini je bila predstavljena Moldova, na primjer, a nije Kosovo koje bi trebalo da preuzme predsjedavanje tim SEECP-om.

Drugo, u ovih mjesec, dva bilo je nekoliko regionalnih i evropskih sastanaka na kojima su se isti politički lideri bavili istim pitanjima kao i na ovom u Sarajevu i na Jahorini. U Poznanu je bio samit takozvanog Berlinskog procesa za Zapadni Balkan, na kojem je Bugarska predala ili preuzela predsjedavanje, više ne znam šta. U maju je na Brdu kod Kranja održana takozvana Brdo-Brioni hrvatsko-slovenska inicijativa približavanja Evropskoj uniji preostalih šest balkanskih zemalja. Na Jahorini je u prošli utorak turski predsjednik Erdogan predložio sastanak na vrhu BiH, Hrvatske i Srbije, kojim bi valjda on predsjedavao. Poslije sarajevskog Pakta stabilnosti 1999. formirana je takođe ad hoc institucija koja se razvlačila svih ovih godina, premještajući iz zemlje u zemlju svoje sekretarijate. Uz šefa, išle su sekretarice i uredi, naravno. Bio je umirovljeni austrijski diplomata Busak koji se........

© Oslobođenje