Ved dette årsskiftet ser vi i NY TID nærmere på noen av årets diktutgivelser.

Men først to spennende diktere som begge ga ut to diktsamlinger i fjor: Av Cornelius Jakhelln utkom forsinket samtidig Livshjulet og Min verden av vrak og vindu mot nåden (Cappelen). Og fra lommeforlaget Antipode Films kom det to diktsamlinger av legendariske Øystein Wingaard Wolf: Min barndom og Oransje. Begge disse dikterne er snart unike i Norge ved å skrive en poesi basert på billedspråk og visuelt talent.

Mønsterrimede sonetter om lukkede fiskemottak og militærbaser er uvanlig servering.

Alle fire diktsamlingene dreier seg om en uprivilegert barndom beskrevet i et fantasifullt lys. Wolf er med jødisk far oppvekst i Oslo-arbeiderklassen på Teisen: Her møter kaptein Nemo rom-
hunden Laika, og «Pappa hadde fått låne penger til en stor leilighet / Han stekte spansk omelett, plystret og fektet, / hadde aldri likt seg i en Gerhardsengate». Mens Cornelius Jakhelln, hjemkommet til Sørlandet fra Berlin under pandemien, drar skolemobbingen frem fra minnet og observerer hvordan «de forfalne hyttene på holmene er revet». Han minnes moren: «Snøfnuggene virvler forbi vinduene / i den hvitmalte sørlandsbyen / De er her bare en eneste gang / Slik er det også med folk.»

Nobelprisblank

Jo Eggen, en dikter som i likhet med Jakhelln har formsansen preget av det norrøne, fortsatte i år sin mangeårige serie diktsamlinger med motiver fra . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

The post «Hendene hennes var en vei / av pustende trær» POESI: Kosmos’ appeared first on NY TID.

QOSHE - «Hendene hennes var en vei / av pustende trær» POESI: Kosmos’ - Håkan Sandell
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

«Hendene hennes var en vei / av pustende trær» POESI: Kosmos’

13 0
31.12.2023

Ved dette årsskiftet ser vi i NY TID nærmere på noen av årets diktutgivelser.

Men først to spennende diktere som begge ga ut to diktsamlinger i fjor: Av Cornelius Jakhelln utkom forsinket samtidig Livshjulet og Min verden av vrak og vindu mot nåden (Cappelen). Og fra lommeforlaget Antipode Films kom det to diktsamlinger av legendariske Øystein Wingaard Wolf: Min barndom og Oransje. Begge disse dikterne er snart unike i Norge ved å skrive en........

© NY TID


Get it on Google Play