BEŞAR’IN NARGİLE KEYFİ
1970’lerden bu yana Suriye’yi yöneten Hafız Esed’in büyük oğlu Basil’in devlet başkanlığına hazırlandığı sırada İngiliz komplosuna kurban gitmesi, Beşar Esed’in önünü açtı.
O dönem Suriye yasalarına göre devlet başkanı olma şartlarından biride 40 yaşını doldurmuş olmak olsa da; bu yasa Beşar için şekillendirilip törpülenerek Beşar’ın yaşı olan 34’e kadar indirildi.
Akabinde 2000 seçimlerine giren Beşar’in ,7 oy oranı ile ortalığı silip süpürmesi, hanedanın makamda devam etmesini sağladı.
Ardından 2007 seçimleri ile koltuğa iyice yerleşen Beşar, 3. Seçim olan 2014’te de yine aynı iç savaş ortamında da saltanata sıkıca sarıldı.
Son seçimlerdeyse ülkede tam bir tiyatro sahnelendi. Her ne kadar bu defa muhalefet sandıktaki yerini aldıysa da, demir yumruk karşısında sembolik aday olmaktan öteye geçemediler.
İç savaşın cereyan etmesiyle Suriye dışına 6,5 milyon kişi göç etti. Ülke içinde de 4,5 milyon kişi yer değiştirdi.
Ülkede rejimin kontrolündeki coğrafyada 8 milyon insan zaten var yok.
Katil Esed Suriye’de kendi sapkınlığında olmayan Sünni Arap, Türkmen ve Kürt ne kadar farklı motif varsa hepsini sürdü attı. Nüfus kütüklerine kadar oynadı.
Şuan Suriye toprakları sadece Nusayri, Hıristiyan ve PKK/YPG yandaşlarına ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla seçimler Esed yönetiminin hâkim olduğu bölgelere kaydırılarak garanti sonuçlar hedeflenmişti.
Devam eden iç savaş nedeniyle devlet otoritesinin sağlanamadığı bir ortamda Suriye halkı........© Mir'at Haber
visit website