menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Abdülfettâh Ebû Gudde ve görüşleri

14 0
23.08.2024

Abdülfettâh Ebû Gudde, 9 Mayıs 1917’de o günlerde Osmanlı vilayeti Halep’te doğdu. Babası Muhammed b. Beşîr, dedesi Hasan Ebû Gudde’dir. Nesebi, büyük sahabe Halid b. Velid’e (R.A.) dayanmaktadır.

Dindar bir aile ortamında doğup büyüyen Ebû Gudde, babasından güzel ahlâkı, dürüstlüğü ve dokuma ticaretini öğrendi. Aile eğitiminden sonra Medresetü’l Arabiyyetü’l İslâmîyye’ye devam etti. Bir ara aile ticarete devam ettikten sonra kendi isteğiyle Osmanlı medresesi olan ve Hüsrev Paşa’nın adıyla anılan Hüsreviyye Medresesi’ne kaydolarak 1942 yılında mezun oldu. Buradan mezun olduktan sonra Mısır’daki Ezher Üniversitesi İslâm Hukuku Fakültesi’nde okudu (1944-1948). İslam Hukuku Fakültesi’nden (Külliyetü’ş-Şerî’a) sonra Arap Dili ve Edebiyatı Fakültesi’nde (Külliyetü’l-Lugati’l-Arabiyye) eğitim metodu üzerinde ihtisas yaptı.

Eğitiminin ardından Maarif Bakanlığı’nın “İslâm Terbiyesi” müsabakasında başarılı oldu ve 1951-1962 yılları arasında Hannânu, Me’mûn ve Sanâi liselerinde İslâmî eğitim öğretmenliği ile Şabanniyye ve Hüsreviyye medreselerinde müderrislik görevini ifa etti. Ardından siyasete atılarak milletvekili seçildi (1962). Meclisin feshedilmesi üzerine Şam’daki Dımaşk Üniversitesi İslâm Hukuku Fakültesi’nde göreve başladı. Burada Usul-ü Fıkıh, Hanefi Fıkhı ve Mezheplerarası Mukayeseli Fıkıh Dersleri okuttu.

Daha sonra Suudi Arabistan’a gitti. İmam Muhammed b. Suud İslam Üniversitesi’nde (Câmiatü’l-İmâm Muhammed b. Suûd el-İslâmiyye) öğretim üyesi olarak İslâm Hukuku ve Arap Dili Fakültesi’nde ders verdi. Aynı zamanda Yüksek Yargılama Enstitüsü’nde çalıştı, yani yükseköğrenim talebelerine rehberlik yaptı. Bu enstitüden çok sayıda yüksek muallimler yetiştirdi.

1966’da hükümet darbesi sonucu hapse düştü. İlim ve fikir adamı üç arkadaşı ile 11 ay Tedmür Hapishanesi’nde kaldı. Bütün siyasi tutuklularla birlikte 1967’de serbest bırakıldı. Hapisten sonra tekrar Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a giderek aynı üniversitede yıllarca hocalık yaptı. 1385-1408 Hicri (1965-1988 Miladi) tarihlerinde üniversitenin programlarının yeniden düzenlenmesinde rol aldı. Üniversite yönetimi tarafından iltifat gördü. Sudan’daki Ümmü’d Derman İslam Üniversitesi’ne ziyaretçi........

© Milli Gazete


Get it on Google Play