Της ΝΙΟΒΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ*

Στις 9 Ιουνίου, οι πολίτες της Ευρώπης, οι πολίτες της Ελλάδας – και για πρώτη φορά οι Έλληνες της Ομογένειας – καλούνται να επιλέξουν τα κόμματα, τους ευρωβουλευτές και τις ηγεσίες των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη πενταετία.

Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα είναι καθοριστικό για το μέλλον της Ευρώπης, για την ασφάλεια και την ευημερία της Ελλάδας, αλλά – σε μεγάλο βαθμό – και για την ποιότητα της ανάπτυξης και τη δημοκρατία σε όλο τον δυτικό κόσμο.

Η Ευρώπη, μετά από μια μεγάλη περίοδο ειρήνης έχει να αντιμετωπίσει τις αναθεωρητικές βλέψεις της Ρωσίας. Η εισβολή στην Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή σύγκρουση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και διαπράττουν τεράστιο λάθος, όσοι πιστεύουν ότι ο πόλεμος αυτός δεν αφορά και την πατρίδα μας. Οι δυνάμεις που θεωρούν ότι μπορούν να αλλάξουν τα σύνορα, είναι εδώ και η ανάγκη διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Η Τουρκία το 2050 θα έχει 100 εκατομμύρια πληθυσμό, έχει ήδη το δεύτερο σε μέγεθος στρατό στο ΝΑΤΟ, ανήκει στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και διαθέτει ισχυρή αμυντική βιομηχανία.

Μια Ευρώπη όπου οι προϋποθέσεις της ενταξιακής πορείας των γειτονικών χωρών δεν θα αφήνουν κανένα περιθώριο για αυθαιρεσίες και εθνικιστικές εξάρσεις στην περιοχή.

Στα επόμενα χρόνια, οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα – αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, την κοινή δανειοληπτική της ικανότητα, για τη χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών.

Επιπλέον, η παρούσα γεωπολιτική και μακροοικονομική αστάθεια καθιστούν αναγκαία την διατλαντική γνώση και προσέγγιση σημαντικών θεμάτων όπως η εθνική ασφάλεια και άμυνα, η ανάπτυξη και η τεχνολογία έτσι ώστε η Ελλάδα να ενισχυθεί όχι μόνο σε Ευρωπαϊκό πλαίσιο αλλά και σε επίπεδο διατλαντικής συνεργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει, επίσης, καίριο ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων στον τομέα της τεχνολογίας και ιδιαίτερα της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία θα επηρεάσει τα επόμενα χρόνια κάθε πτυχή της ζωής μας: από την οικονομία, την απασχόληση και τα εισοδήματα, μέχρι τη διπλωματία και την ασφάλεια.

Σήμερα, στον ψηφιακό κόσμο κυριαρχούν τρεις διαφορετικές ψηφιακές «αυτοκρατορίες», με τις ΗΠΑ να ακολουθούν το μοντέλο της απόλυτης ελευθερίας της αγοράς, την Κίνα να εφαρμόζει τον απόλυτο κρατικό έλεγχο και την Ευρώπη να εστιάζει στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι στο χέρι μας τώρα, να συν διαμορφώσουμε πολιτικές, που θα οδηγήσουν σε μια δυναμική, αλλά ταυτόχρονα ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην τεχνολογική ανάπτυξη εξασφαλίζοντας «ψηφιακές δημοκρατίες» για τους πολίτες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το ότι υστερεί στην παραγωγή τεχνολογίας συγκριτικά με τις ΗΠΑ και την Κίνα, είναι παγκόσμιος πρωτοπόρος όσον αφορά τη ρύθμιση της χρήσης των νέων τεχνολογιών, με πρωτοβουλίες για την προστασία του απορρήτου των δεδομένων, την επιβολή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, τη ρύθμιση του περιεχομένου στο διαδίκτυο κ.ά..

Αν, λοιπόν, οι ΗΠΑ έχουν σήμερα το προβάδισμα στην τεχνολογία, η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε τα πρωτεία στην νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τις ψηφιακές τεχνολογίες. Γι’ αυτό και έχει κρίσιμη σημασία η ενδυνάμωσή της, αλλά και η διασφάλιση της γόνιμης διατλαντικής συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν αναπτύξει μια σχέση η οποία δεν είναι μόνο ανταγωνιστική αλλά και συνεργατική: η σύσταση, για παράδειγμα, του EU-US Trade and Technology Council, αποσκοπεί στην ευθυγράμμιση των δύο δυνάμεων σε θέματα διεθνούς εμπορίου, οικονομίας και τεχνολογίας και στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Οι δυο υπερδυνάμεις δεν μπορούν πλέον να αγνοήσουν την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και τις ψηφιακές απολυταρχικές της αξίες και είναι περισσότερο από ποτέ συντονισμένες σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό και τεχνολογικό πλαίσιο.

Θεωρώ ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ πρέπει να ενισχύσουν περαιτέρω την συνεργασία τους σε θέματα κυβερνοασφάλειας και τεχνολογίας, ψηφιακής διπλωματίας και ψηφιακής υπηκόοτητας.

Είναι λοιπόν πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλίσουμε ότι την επόμενη πενταετία η Ελλάδα θα έχει επαρκή και αποτελεσματική εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εξίσου αποτελεσματική αντανάκλαση στις διατλαντικές σχέσεις.

Η ομογένεια δίνει διαχρονικά μάχες για την Ελλάδα και προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στα μεγαλύτερα διεθνή φόρα. Σήμερα, έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να αποκτήσει παρουσία και φωνή στην κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, εκεί όπου θα ληφθούν αποφάσεις με τεράστιο αντίκτυπο για τη χώρα μας, αλλά και για τη μορφή που θα έχει ο κόσμος μας τα επόμενα χρόνια.

Μπορώ και θα επιδιώξω να δυναμώσω αυτή τη φωνή.

Κίνητρο σε αυτή την απόφαση ήταν η συναισθηματική ανάγκη που νιώθουμε όλοι οι απόδημοι Έλληνες, όχι μόνο να διατηρήσουμε την επαφή με τις ρίζες μας, αλλά και για να στηρίξουμε με κάθε τρόπο την πρόοδο της πατρίδας μας.

Αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία που έχω αποκτήσει από την πολυετή σταδιοδρομία μου στις ΗΠΑ, σκοπεύω να συμμετέχω ενεργά στη διαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών που θωρακίζουν την εθνική ασφάλεια απέναντι σε γεωπολιτικές απειλές και κυρίως στα αναθεωρητικά σχέδια της Τουρκίας.

Να συμβάλλω σε αποφάσεις, που διασφαλίζουν ότι η τεχνολογική ανάπτυξη θα προχωρήσει με όρους και κανόνες, που προστατεύουν την ασφάλεια και τα δικαιώματα κάθε πολίτη, που διασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση στις ευκαιρίες της ψηφιακής εποχής.

Να διεκδικήσω, προς όφελος της χώρας μας, προγράμματα κατάρτισης των εργαζομένων, εκσυγχρονισμού και στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του πρωτογενή τομέα, ώστε κανένας Έλληνας και καμία Ελληνίδα να μη μείνει πίσω.

Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι μια ιστορική ευκαιρία την ελληνική Ομογένεια να δώσει να αναδείξει εκπροσώπους, που θα εργαστούν για μια Ευρώπη ικανή να προστατεύει ασφάλεια και την ευημερία των μελών της, αλλά και τις αξίες του δυτικού πολιτισμού. Για μια Ελλάδα με εθνική κυριαρχία, αξιοπρέπεια, ανθρωπιά και προοπτική.

Ζητώ και ελπίζω στη στήριξη των απανταχού Ελλήνων και Ελληνίδων, για να υπηρετήσω αυτή την αποστολή με γνώση, με πάθος και αφοσίωση.

* Η κ. Νιόβη Χριστοπούλου είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Βέλγιο και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη, όπου αρίστευσε.

Μετά το πέρας των σπουδών της εργάσθηκε για πολλά χρόνια σε διεθνείς δικηγορικές εταιρίες στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον ως δικηγόρος εξειδικευμένη σε συγχωνεύσεις και εξαγορές και επενδύσεις ιδιωτικού κεφαλαίου. Σταδιοδρόμησε ως νομική σύμβουλος στον κολοσσό της Amazon στον τομέα των παγκοσμίων συστημάτων πληρωμών (fintech).

Στην παρούσα φάση είναι σύμβουλος σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας (με εστίαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη και fintech), και venture partner σε εταιρίες μόχλευσης κεφαλαίων στην Αμερική και στην Ευρώπη.

Ασχολείται συστηματικά με τις διατλαντικές πολιτικές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. σχετικά με την ασφάλεια και ηθική διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, την διαχείριση των δεδομένων και τις ψηφιακές πολιτικές. Συμμετέχει συχνά ως ομιλήτρια σε συνέδρια για την τεχνητή νοημοσύνη, την καινοτομία, και τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η Νιόβη Χριστοπούλου κατάγεται από την Πελοπόννησο, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ζει στη Νέα Υόρκη με την οικογένεια της και είναι μητέρα δύο αγοριών. Τα οποία, μάλιστα, την προέτρεψαν με ενθουσιασμό να θέσει υποψηφιότητα με τη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο!

• Eκπρόσωπος ICC Hellas και μέλος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου – Επιτροπή
Παγκόσμιας Ψηφιακής Οικονομίας
• Συνεργάτης/Ομιλήτρια – Hellenic Emerging Tech Industry Association (HETiA)
• Μέντορας- Κέντρο Επιτάχυνσης Επιχειρηματικότητας της ΑΣΟΕΕ (Αθήνα)
• Καθηγήτρια Professional in Residency, Πανεπιστήμιο της Πόλης της Νέας Υόρκης (CUNY)
• Πρώην Μέλος ΔΣ- Σύνδεσμος Εταιρικών Δικηγόρων ΗΠΑ, Παράρτημα Νέας Υόρκης
• Πρώην Επιμελήτρια (Trustee) Carnegie Council for Ethics in International Affairs
• Πρώην Μέλος ΔΣ- Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
• Πρώην Μέλος ΔΣ- Ελληνοαμερικανική Ένωση Τραπεζιτών

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε: Που φτάσαμε; αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις ο άνθρωπος που ανακάλυψε τις επιστολές του Ιησού Χριστού, ο Βελόπουλος θα είναι τρίτος!!!

Email Address

Subscribe

QOSHE - Η διατλαντική προοπτική της ενίσχυσης της θέσης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση: Μια ιστορική ευκαιρία για την ελληνική Ομογένεια, σημειώνει η κ. Νιόβη Χριστοπούλου - Νιοβησ Χριστοπουλου
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Η διατλαντική προοπτική της ενίσχυσης της θέσης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση: Μια ιστορική ευκαιρία για την ελληνική Ομογένεια, σημειώνει η κ. Νιόβη Χριστοπούλου

35 1
21.05.2024

Της ΝΙΟΒΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ*

Στις 9 Ιουνίου, οι πολίτες της Ευρώπης, οι πολίτες της Ελλάδας – και για πρώτη φορά οι Έλληνες της Ομογένειας – καλούνται να επιλέξουν τα κόμματα, τους ευρωβουλευτές και τις ηγεσίες των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη πενταετία.

Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα είναι καθοριστικό για το μέλλον της Ευρώπης, για την ασφάλεια και την ευημερία της Ελλάδας, αλλά – σε μεγάλο βαθμό – και για την ποιότητα της ανάπτυξης και τη δημοκρατία σε όλο τον δυτικό κόσμο.

Η Ευρώπη, μετά από μια μεγάλη περίοδο ειρήνης έχει να αντιμετωπίσει τις αναθεωρητικές βλέψεις της Ρωσίας. Η εισβολή στην Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή σύγκρουση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και διαπράττουν τεράστιο λάθος, όσοι πιστεύουν ότι ο πόλεμος αυτός δεν αφορά και την πατρίδα μας. Οι δυνάμεις που θεωρούν ότι μπορούν να αλλάξουν τα σύνορα, είναι εδώ και η ανάγκη διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Η Τουρκία το 2050 θα έχει 100 εκατομμύρια πληθυσμό, έχει ήδη το δεύτερο σε μέγεθος στρατό στο ΝΑΤΟ, ανήκει στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και διαθέτει ισχυρή αμυντική βιομηχανία.

Μια Ευρώπη όπου οι προϋποθέσεις της ενταξιακής πορείας των γειτονικών χωρών δεν θα αφήνουν κανένα περιθώριο για αυθαιρεσίες και εθνικιστικές εξάρσεις στην περιοχή.

Στα επόμενα χρόνια, οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα – αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, την κοινή δανειοληπτική της ικανότητα, για τη χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών.

Επιπλέον, η παρούσα γεωπολιτική και μακροοικονομική αστάθεια καθιστούν αναγκαία την διατλαντική γνώση και προσέγγιση σημαντικών θεμάτων όπως η εθνική ασφάλεια και άμυνα, η ανάπτυξη και η τεχνολογία έτσι ώστε η Ελλάδα να ενισχυθεί όχι μόνο σε Ευρωπαϊκό πλαίσιο αλλά και σε επίπεδο διατλαντικής συνεργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει, επίσης, καίριο ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων στον τομέα της τεχνολογίας και ιδιαίτερα της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία θα επηρεάσει τα επόμενα χρόνια κάθε πτυχή της ζωής μας: από την........

© Mignatiou


Get it on Google Play