menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Trump-Şara görüştü: Suriye, IŞİD karşıtı koalisyona katılıyor

15 0
11.11.2025

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. ABD Hazine Bakanlığı, Beşar Esad yönetimini mali olarak cezalandırmak amacıyla Suriye’ye uygulanan Sezar yaptırımlarının askıya alındığını açıkladı.

Trump ve Suriye’nin Geçici Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara Beyaz Saray’da bir araya geldi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Trump ile Şara arasındaki görüşmenin TSİ 19:50’de başladığı bildirildi. Görüşme yaklaşık bir buçuk saat sürdü.

Şara, Beyaz Saray’a ön kapıdan değil; yan kapıdan girdi.

Bu, bir Suriye devlet başkanının ABD’nin başkentine yaptığı ilk ziyaret olarak kayıtlara geçti.

Görüşmenin hemen ardından ABD Hazine Bakanlığı, Beşar Esad yönetimini mail olarak cezalandırmak amacıyla Suriye’ye uygulanan Sezar yaptırımlarının askıya alındığını açıkladı.

ABD’li yetkililer, Suriye’nin Ortadoğu’da IŞİD’e karşı kurulan ABD öncülüğündeki koalisyona katılacağını doğruladı.

Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmenin ardından açıklama yapan Trump, Şara’yı “güçlü bir lider” olarak nitelendirdi.

Şara ise görüşmenin ardından Fox News’a konuştu, “El-Kaide komutanlığının geçmişte kaldığını ve Trump ile görüşmesinde bunun gündeme gelmediğini” ifade etti.

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, 4 Kasım’da yaptığı açıklamada görüşmeyi, Trump’ın “barış arayışında dünya çapında herkesle görüşme yönündeki diplomatik çabalarının bir parçası” olarak tanımlamıştı.

Leavitt, Trump’ın haziran ayında Ortadoğu gezisi sırasında Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırma kararını hatırlatarak, “Bu görüşme o adımın devamıdır, barış ve yeniden yapılanma sürecinin kurumsallaşması anlamına geliyor” dedi.

Beyaz Saray’daki görüşmenin hazırlıkları haftalardır sürüyordu.

Trump’ın Ortadoğu Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, daha önce Şara’nın Washington ziyaretinin “kasım ayı ortasında” gerçekleşeceğini açıklamıştı. Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani de 2 Kasım’da yaptığı açıklamada, “Şara’nın........

© Medyascope