We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Нещастни щастливци

3 0 42
22.03.2019

Пак сме най-нещастните в Европа. И на 97-мо място в света. Между Камерун и Гана. Както всяка година през март по случай Световния ден на щастието беше публикувана класация. На първо място отново е скандинавска страна – Финландия. Няма да престана да се учудвам как хора, които живеят на една буца лед, са на 97 позиции пред нас по щастие.

В търсене на обяснение откривам десет причини за нашето нещастие.

Правителството. Българското правителство може да е: компетентно, но корумпирано – изключително рядко; некорумпирано, но некомпетентно – още по-рядко; и корумпирано, и некомпетентно – в почти всички случаи.

Околната среда. България е мръсна като пепелник. Плажовете, улиците, кварталните градинки, влаковете, пейките, спирките и всички край тях е повод да отскочим да си ударим инжекция против тетанус. Реките са замърсени, гората е олисяла, бетонът е зачертал пейзажа. Количеството мръсотия се конкурира единствено от количеството шум. Да изпиеш кафето си на тихо и чисто място можеш единствено в дома си, при условие, че дограмата ти е достатъчно добра да спира външния шум.

Жилищата. Българските жилища са тесни, но затова пък некачествени. Липсва ни пространство, остъкляваме терасата, сега пък ни липсва тераса. Кухните са ни тесни в талията. Входовете са тъмни, мръсни и с такива препятствия, като че ли през тях ще преминава Индиана Джоунс, а не децата ни. С входовете в градовете могат да се сравнят единствено дворовете на село. Значи не е вярно, че входовете са такива, защото стопаните са много, в двора на село стопанинът е един, но дворът е мръсен като да е без стопанин.

Мъжете. Българските мъже са еднакви, само заплатите им са различни. Най-често: малки и още по-малки. Пълни са с комплекси за малоценност, избиват с комплекс за пълноценност. Създават си собствени легенди за значимостта си и ги предъвкват цял живот. Те са невъзпитани, не са кавалери, нито джентълмени. Имат сложни философски обяснения за простичкия мързел, който ги мъчи. Проблемите им стават още по-тежки, защото вечно правят опити да ги удавят в ракия.

Жените. Българските жени са най-мърморещата форма на живот на........

© Mediapool