We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Nederlandse Loterij reageert op kritiek: “Met Donnie mikken we niet op jongeren”

3 0 0
22.01.2020

Adverteerder van het Jaar, Gouden Loeki en twee gouden Effies, het was een topjaar voor Nederlandse Loterij. Toch kwam er rond de jaarwisseling een smetje op het blazoen, toen Zondag met Lubach het bedrijf achter Krasloten, Toto en Staatsloterij door de mangel haalde. Opereert de overheid illegaal en worden jongeren aangezet tot gokverslaving? Op Marketingfacts deed ook Luuk Ros een duit in het zakje. Arno de Jong, Chief Marketing Officer van Nederlandse Loterij, is het niet eens met de kritiek en vertelt zijn kant van het verhaal.

“Lubach is satire, kijkt van buiten het vak naar binnen en roept daar iets over”, zegt De Jong over de tv-uitzending waar Marketingfacts op 1 januari een opiniërende blog aan wijdde. Hij vindt het van een andere orde als een vaktitel gelieerd aan het NIMA over hetzelfde onderwerp op eenzelfde manier schrijft. Zo was hij not amused over een verwijzing naar de claim van Arjen Lubach dat de Nederlandse Loterij “illegaal” opereert omdat het bedrijf zich zou richten op jongeren, terwijl dat volgens de wet eigenlijk niet zou mogen.

“Dat ligt veel genuanceerder", zegt De Jong. "De wettelijke grens is achttien jaar, maar we kiezen er zelf voor om niet actief te mikken op jongeren tot 24 jaar. Ik wil graag reageren op zo’n kwalificatie als ‘illegaal’ voor onze mensen die naar eer en geweten werken en hier vaak ook zijn komen werken om iets goeds te doen voor sport en goede doelen. Er worden dingen gezegd die feitelijk niet kloppen. Dat vond ik jammer. Graag vertel ik hoe wij in de wedstrijd zitten.”

"Wettelijke grens is achttien jaar, maar we kiezen er zelf voor om niet actief te mikken op jongeren tot 24 jaar"

Vooropgesteld: Marketingfacts stond én staat nog altijd volledig achter het artikel van Luuk Ros. Het is een opiniestuk dat verwijst naar de uitzending van Zondag Met Lubach, een uitzending die veel stof deed opwaaien in marketingland. Logisch dus om daar aandacht aan te besteden. Luuk legt in zijn artikel een link met het groeiende belang dat wordt gehecht aan purpose-marketing en koppelt daar twee merkcitaten aan: het oude motto van Google (“Don’t be evil”) en de AMA-definitie van marketing:

“Marketing is the activity, set of institutions, and processes for creating, communicating, delivering, and exchanging offerings that have value for customers, clients, partners, and society at large.”

Marketeers zouden hun werk altijd moeten toetsen aan die definitie, waarbij het dus onder meer hun opdracht is om niet ‘evil’ te zijn voor de samenleving waar we met z’n allen in samenleven.

Ongeacht onze steun voor het door Marketingfacts gepubliceerde opiniestuk, waren we wel zo sportief om de handschoen op te pakken en op de koffie te gaan bij ‘Nederlandse Loterij BV’ in Rijswijk. Het pand aan de snelweg bevat nog de aloude lottoballen in de gevel, maar is van binnen totaal gerenoveerd. Wachtend in de ontvangsthal hebben we uitzicht op de ruimte waar de trekkingen plaatsvinden. Uit de ruimte ernaast klinkt een gesprek over hoe groot de kans eigenlijk is om de hoofdprijs te winnen. Dat is de ‘winnaarskamer’, waar spelers een grote prijs in ontvangst kunnen komen nemen. Ook nu is een winnaar op bezoek, in dit geval van de Oudejaarstrekking.

Eén van de video’s in het Lubach-item speelt zich ook af in die kamer. Een medewerker vertelt over de drie adviezen die loterijwinnaars krijgen van een ‘winnaarsbegeleider’ nadat ze een miljoenenprijs hebben gewonnen, maar bij het noemen van drie tips verspreekt hij zich. Koren op de molen voor Lubach om de grap te maken dat je je geld maar beter niet kunt toevertrouwen aan iemand die niet zo goed is met cijfertjes.

Waarom vertel ik dit? Omdat De Jong zich bij het interview vergezeld weet door de manager corporate communicatie van Nederlandse Loterij, en laat dat nu net de man uit het filmpje zijn. Sander van de Vooren vult de marketingdirecteur aan, maar De Jong is een vlotte prater, dus die is het meest aan het woord.

De Jong is zelf een trouwe kijker van Zondag Met Lubach en werd al kijkend op 15 december........

© Marketingfacts