menu_open
Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Tanrının görünmez orduları bakteriler duygularımızı nasıl etkiliyor?

13 1
30.12.2024

Çok acayip bir kitap okudum, sizinle paylaşmadan edemedim sevgili okur.

Kitabın adı ‘Bakterin Kadar Yaşa’, yazarı bir bilim insanı Ali Rıza Akın.

Akın’a göre, vücudumuzda hücrelerimizin sayısından on kat daha fazla bakteri yaşıyor. Sağlığımızı etkilediğini söylesek şaşırmazsınız ama ya duygularımızı, hatta kararlarımızı etkiliyor desem, ne düşünürsünüz?

Akın diyor ki, “Yetmiş kilo ağırlığındaki bir insanın yaklaşık iki kilogramı bakterilerden oluşuyor. Bu bakterilerin yaklaşık yüzde 90’ı ise bağırsaklarımızda yerleşmiş durumda. Dört buçuk milyar yaşında bir gezegenin üzerinde yaşıyoruz ve bakteriler en az üç buçuk milyar yıldır dünya üzerindeki varlıklarını sürdürüyor. Öyle ki bedenimizde otuz trilyona yakın hücre bulunuyor. Yararlı bakteri sayımız ise bunun yaklaşık üç kat fazlası, yani yüz trilyona yakın mikroorganizma var vücudumuzda. Fiziksel sayıdan daha derinlere, DNA’ya baktığımızda ise insan genomunda yirmi üç bin gen varken bakterilerin yanı sıra diğer mikroorganizmaların oluşturduğu mikrobiyotamızda iki milyon gen bulunduğunu görüyoruz. Bir başka deyişle bakteriler insanlardan yüz kat daha fazla veri taşıyor.”

Başlıktaki söz Ali Rıza Akın’a ait. Anlattığına bakılırsa çok haklı. Düşünün bir insan hücresi sadece birkaç işlem yapabilirken bakteriler İsviçre çakısı gibi onlarca görev yapıyor.

Artık öyle ‘bakteri’ deyip geçmem. Böbrek taşını yiyen, kolesterol seviyesini indiren, mutluluk hormonunun üretilmesini tetikleyen bu arkadaşlar aynı zamanda savunma sistemimizin de bekçiliğini yapıyor, mikrop, virüs ve mantar gibi yabancı mikroorganizmaları tanıyarak onlarla savaşıyor.

Aralarında da konuşuyorlarmış.

Kitapta yer alan bir bölüm özellikle dikkatimi çekiyor.

- Kötü Huylu Bakteriler İntihar Eğilimini Artırır mı?

Cevap şu: Evet bir korelasyon var!

Akın anlatıyor: “İntihar düşüncesi olan kişilerde Faecalibacterium ve Coprococcus bakterilerinde azalma olduğunu biliyoruz. Majör depresif bozukluğu ve intihar düşüncesi olan bireylerin, intihar düşüncesi olmayanlara kıyasla Faecalibacterium bakteri seviyesi önemli ölçüde daha düşük seyrediyor. İntihar girişiminde bulunan kişilerin mikrobiyotasında Bacteroides bakterisinin aşırı artışına karşın Prevotella bakterisinin azalması ile karakterize bir bağlantı da söz konusu. Bu bakterilerin anti-inflamatuar özellikleri, bağırsak bariyer bütünlüğünü korumada ve bağışıklık fonksiyonunu düzenlemede çok önemli bir rol oynarken kısa zincirli bir yağ asidi olan bütirat üretimine katkı veriyor.”

Bağırsak mikrobiyotasının yanı sıra, tükürük mikrobiyotasının da intihar düşüncelerinde potansiyel rolü bulunduğunu, bunun son araştırmalarda gündeme geldiğini belirten bilim insanı, elde edilen son........

© Korkusuz


Get it on Google Play