We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Sumorna europska i hrvatska budućnost može se izbjeći, imamo priliku za restrukturiranje ekonomije

4 0 7
31.10.2020

Ako izuzmemo sveprisutne priče o covidu, dvije su važne informacije obilježile drugu polovinu ovog tjedna. Obje ukazuju da je Europa stari kontinent koji polako počinje gubiti planetarnu utrku. Prva informacija je objava američkog Biroa za ekonomske analize, prema kojoj je u trećem kvartalu američki BDP na godišnjoj razini porastao 33,1 posto. To je rekordni rast u kvartalu, viši čak i od onoga zabilježenog davne 1950. godine, kad je zabilježen rast od 16,7 posto. Naravno, to je podatak koji govori o tome koliki bi rast bio kada bi se protegnuo na cijelu godinu te da je došao nakon kontrakcije od 5 posto u prvom i 31,4 posto u drugom kvartalu, pa je američki BDP i dalje 2,9 posto manji nego u trećem kvartalu 2019. godine. Ipak, upečatljivo ukazuje na puno višu sposobnost brzog oporavka američkog gospodarstva u odnosu na europsko.

Druga važna informacija jest objava nakon četverodnevnog plenuma Centralnog komiteta Kineske komunističke partije o tome što namjeravaju napraviti sljedećih pet, odnosno 14 godina, sve tamo do 2035. godine. Iako ta objava nije sadržavala konkretne brojke, ekonomisti su rekonstruirali kako Kina kroz kvalitetni rast i promjenu strukture ekonomije planira dostići razine BDP-a per capita kao što ga imaju zemlje poput Južne Koreje, Izraela ili Španjolske. Te zemlje imaju danas BDP per capita 35-40.000, dok je kineski trenutačno nešto viši od 10.000 dolara. Uz ogromna ulaganja u R&D, razvoj međunarodne trgovine i reforme, vrlo je vjerojatno da će Kina ući u krug zemalja s visokim prihodima. Istodobno, realno je očekivati da će naša dobra stara Europa kao cjelina stagnirati, dok će Hrvatska, ako se brzo nešto krupno ne promijeni u odnosu prema reformama, tavoriti na dnu te stagnacije.

U prijevodu: za samo desetak godina u naše hrvatske hotele dolazit će stotine tisuća Kineza s dobrim plaćama, a natprosječni hrvatski građani će se sa sjetom prisjećati pradavnih vremena kad su si s obitelji mogli priuštiti tjedan dana u jadranskom smještaju s četiri zvjezdice. No, još nije prekasno da se izbjegne sumorna europska i hrvatska budućnost; krivulja očekivanog rasta još uvijek se može korigirati. Ako želimo izbjeći ostanak na dnu Europe, koju vrlo vjerojatno čekaju vrlo niske stope rasta zbog loših ekonomskih perspektiva niza južnih zemalja, moramo dobro paziti da ne činimo kratkoročne greške te moramo hitno promijeniti........

© Jutarnji List


Get it on Google Play