menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

40 ve 60 Yaşlarında Vücudunuzda Neler Oluyor?

27 12
20.08.2024

Yaşlanmak, hepimizin deneyimleyeceği bir süreç. Çoğumuz, yaşlandıkça vücudumuzun yavaşça değiştiğini, bazı şeylerin biraz daha zorlaştığını fark ederiz. Ancak Stanford Üniversitesi’nden bilim insanları, yaşlanma süreci hakkında yeni ve çarpıcı bilgiler ortaya koydu. Bu araştırma, özellikle 40'lı ve 60'lı yaşlarda vücudumuzda büyük biyolojik değişimlerin meydana geldiğini gösteriyor. Yani, yaşlanma aslında düşündüğümüz kadar basit ve yavaş ilerleyen bir süreç değil.

Genelde yaşlanmanın, zaman içinde yavaş ve istikrarlı bir şekilde ilerlediğini düşünürüz. Fakat Stanford’daki bilim insanları, vücudumuzun bazı yaşlarda ani ve hızlı değişiklikler geçirdiğini keşfetti. Bu değişiklikler özellikle 44 yaş civarında ve 60 yaş civarında yoğunlaşıyor.

Araştırmacılar, 25 ile 75 yaşları arasındaki bireylerin kan, mikrobiyom (yani vücudumuzdaki yararlı ve zararlı bakteriler, virüsler ve mantarlar) ve diğer biyolojik örneklerini yıllar boyunca analiz etti. Bu analizlerde yaklaşık 135 bin farklı molekül ve mikrobu incelediler ve bu süreçte toplamda 250 milyar veri noktası topladılar. Sonuçlar, vücudumuzdaki birçok molekül ve mikropların bolluğunun, düşündüğümüz gibi sürekli ve düzenli bir şekilde değil, aksine ani dalgalanmalarla değiştiğini gösterdi.

Özellikle 44 yaş civarında ve 60 yaş civarında meydana gelen bu biyolojik değişiklikler, sağlığımız üzerinde önemli etkiler yapabilir. Örneğin, 40'lı yaşların ortalarına geldiğimizde, vücudumuzun alkol ve........

© Gerçek Gündem


Get it on Google Play