Biri 3 gün tavan yaptı biri 5 gün taban oldu
Satıcının daha güçlü olduğu piyasada geçtiğimiz hafta BIST Tüm Endeksi %0,43 geriledi. Borsada 103 hisse yükselirken 439’u geriledi. Yükselenlerden 11’i ’yi aşan primle haftayı tamamladı, bir hissenin performansı @’ı geçti.
Borsa geçtiğimiz hafta özellikle son gün satışlarıyla birlikte eksiye döndü. En fazla düşenler teknoloji, turizm ve holding hisseleriydi. BIST Tüm Endeksi’nin haftalık kaybı %0,75 olurken 327 hissenin fiyatı geriledi, 218’1 yükseldi. Yüzde 20 ve üzeri prim yapan 11 hisseden biri @’ı aştı. En fazla düşenin kaybı A’e yaklaştı.
Son üç işlem gününde her defasında tavandan kapanış yapan Işıklar Enerji Yapı Holding, bir haftada @ prim yaptı. Bu hareketlilikte kurumsalların işlemleri etkiliydi. Kasımın ilk haftasında Alnus Yatırım payını %9,92’den ,9’a çıkardı. Pardus Portföy satarak %7,59’dan %3,74’e düşürdü. Geçtiğimiz yıl zarar eden firma, altı aylıkta zararı sürdürdü. Alımlarıyla DFI, BDS, AHI fonlarının işlemleri dikkat çekti.
Burçelik Vana (,76 ile haftalık en fazla kazandıran ikinci hisse oldu. Ekimin ilk haftasında başlayan hareketlilik ara ara kâr satışlarını getirse de çıkış bugüne kadar sürdü. Geride kalan iki ayda yükselişi 2’ye ulaştı. Dokuz aylık bilançosunda zarar yazdı, satışları aşağıda. Eylülden bu yana açıkladığı yeni işlerin toplam hacmi yıllık gelirinin ’u seviyesinde.
Haftanın beş işlem gününde de taban yapan Borlease Otomotiv toplamda @,85 geriledi. 11 Temmuz-3 Kasım arası 4 yükselirken, son hafta sert satışlarıyla birlikte hızlı düştü. Henüz dokuz aylık sonuçlarını açıklamadı. Altı aylıkta zararını 1,1 milyar TL’ye çıkardı. Hissede payını azaltan fonlar GBH, ZDZ ve ZPJ oldu.
Kısmi çeşitlilik; odak, getiri potansiyeli, düşük maliyet, kontrol, disiplin. Risk yoğunluğu, volatilite, sektör bağımlılığı, artan risk, sınırlı korunma. Tam çeşitlilik; yayılan risk, stabilite, savunma, sistematik yaklaşım, rahatlık. Getiri seyrelmesi, takip zorluğu, maliyet, odak kaybı, ortalama getiri.
BES fonları uzun vadeli yatırımlardır. Fon pozisyonları konjonktürle uyumlu olmalı
BES fonlarında ne kadar süre aralıklarında değişikliğe gidilmeli? / Kemal Uncu
Kemal, BES fonları uzun vadeli yatırım aracı olarak kurgulandığı için, sık fon değişikliği getiriyi artırmaktan ziyade risk yönetimini zorlaştırır. Ancak piyasa koşulları, faiz trendleri ve enfl asyon beklentilerindeki değişim, zaman zaman portföy dağılımının gözden geçirilmesini gerektirir. Bu nedenle yılda en fazla 2–3 kez, yani çeyrek bazlı dönemlerde kontrol edilmeli. Konjonktür, özellikle faiz, döviz ve hisse senetlerinde yön değişimi açısından belirleyici olur. Örneğin, faizler yükseldiği dönemlerde borçlanma araçları........





















Toi Staff
Penny S. Tee
Gideon Levy
Sabine Sterk
Mark Travers Ph.d
Gilles Touboul
John Nosta
Daniel Orenstein