menu_open
Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Sağlam birey, sağlam ekonomi

24 0
16.08.2024

Tam 2 bin 600 yıl önce Hipokrat bir toplumun sağlıklı olup olmadığını anlamak için o toplumun yediklerine ve yeme alışkanlıklarına bakmak gerektiğini ifade etmiş. "Besinler ilacınız, ilacınız besinler olsun" demiş. Bugün yediklerimize ve yeme alışkanlıklarımıza bakacak olsa ne söylerdi diye sormaya gerek var mı? Hipokrat, M.Ö. 460-370 Antik Yunan döneminde yaşamış, modern tıbbın babası olarak kabul ediliyor. Hastalıkların doğaüstü nedenlerle değil, doğal nedenlerle ortaya çıktığını savunmuş.

Bundan yaklaşık bir asır önce yaşamış, konusu tıp olmayan bir büyük başka ismi dikkatinize sunacağım, Thomas Edison (1847-1931). Gelecekte doktorların hastalarına ilaç yazmak yerine diyet ve fiziksel hareket konusunda öneri vereceklerini ifade etmiş. Edison Amerikalı bir mucit. Elektrik ampulü, fotoğraf ve film kamerası gibi icatlarıyla tanıyoruz. Kariyeri boyunca binden fazla patent aldığı için tarihteki en üretken mucitlerden.

Gıda bir gün ilaç olacak; o gün bugün

İnsanlık tarihine mal olmuş bu iki adam kehanetlerini dönemin bilgi ve aklına dayandırmış olsalar da bir gün yiyeceklerin bir doktorun yazacağı ilaç kadar pahalı olabileceği güncel gerçeği üzerinden yola çıkmadılar. Daha iyi şartlarda yaşamayı hak eden toplumların, güvenlikli, sağlıklı ve dolayısıyla refah içinde olabileceği yapıları öngörmeye gayret ettiler.

Bugün hala onların işaret ettiği konularda ideal şartlara ulaşamamamızı nasıl tanımlamak gerek; “iyi beslenmiyoruz, bu yüzden kafamız çalışmıyor, ekonomiyi yüzümüze gözümüze bulaştırıyoruz…” diyebilir miyiz?... Yoksulluk ya da açlık sınırında düzgün beslenemeyen, bu nedenle hasta bir toplum ekonomisinin sağlığıyla ilgili olumlu beklentiye girebilir miyiz?

Sağlık bir milli güvenlik konusu mu?

Türk-İş'in verilerine göre Ağustos ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırı 18 bin 979 TL, yoksulluk sınırı da 61 bin 820 TL. Gıda harcaması tutarı yılbaşına göre yaklaşık 4 bin lira daha fazla. Gıda enflasyonu ilk 6 ayda yüzde 31,51, son bir yılda yüzde 82,96.

Ne zaman bu rakamlar açıklansa tüm yayın organlarında alıntılanıyor. Tuhaf olan ruhsuz rakamları ruhsuz karşılıyoruz. Bu da beslenme yetersizliği kaynaklı akıl, ruh ve beden sağlığı sorunu mu acaba? Lafı dolandırmaya gerek yok. Toplumsal beslenme ekonominin sağlık şartı, sağlık bir milli güvenlik sorunu! Evet, aynen öyle!

Sağlıklı yaşam ekonomik büyümeyi etkiler........

© Ekonomim


Get it on Google Play