menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Bir avuç imaj için

12 0
07.06.2024

Haber obezi olabilir misiniz, haber söz konusu olduğunda tam tersine ölüm orucu, aralıklı oruç ya da bildiğimiz herhangi bir diyette misiniz?

Haber okuyanlar ve okumayanlar olarak kesin bir çizgiyle ayrıldığımızı söylemek için büyük bir araştırma yapmaya gerek yok. Geniş bir kitle ne olup bittiğini bilmiyor… umursamıyor ya da ulaşamıyor. Çoğu zaman bu duruma dair yazı yazıyorum. Bu kez tersini, çok okuduğunu söyleyenleri mercek altına alacağım.

Bir araştırma grubu gerçekten ne olduğunu tespit etmeye çalışmış. Haberleri takip eden toplulukların söyledikleriyle yaptıklarını mercek altına alınmış. Neden okuduklarını iki kavrama endekslenmiş; merak ve kaygı. Tüketim bu iki dürtüyle gerçekleşiyor. Ve fakat gelin görün ki, hiçbirimiz haber tüketimi konusunda doğruyu söylemiyoruz. Şaşırtacak kadar yanıltıcıyız. Kimi kandırdığımız muamma… dostlar alışverişte görsün şeklinde dolaşıp duruyoruz.

Neden abartıyoruz? Beğenilmek istiyoruz. Sosyal çevrede kabul görmeyi diliyoruz. Saygı duyulmayı hayal ediyoruz. Toplumsal puana sahip olmaya çalışıyoruz. İmaj her şey… Meraklı, bilgili ve entelektüel görünmek şıklık. İşte bu nedenle gerçek tüketimden daha fazlasıyız. Çoğu zaman küçümsediğimiz haberler etiketin yaldızı.

Mış gibi yapanlar

Niye bu kadar palavraya başvurduğumuzu samimiyetle anlamakta güçlük çeksem de bir iletişimci olarak bana kritik ve ilginç geldiği için sonuçları yeni yayınlanan bu araştırmayı paylaşmadan geçemeyeceğim.

Bern ve Amsterdam üniversitelerinden bir grup, kişilik ve çevrimiçi siyasi haber tüketimi arasındaki ilişkiyi incelemiş. Belirli kişilik özelliklerinin siyasi haber tüketimimizi çevremize abartarak ya da küçümseyerek yansıttığını gösteriyor.

Araştırma metodu beyan usulü olmakla birlikte arkasındaki mekanizma derin. Beş değişik kişilik özelliği üzerinden değerlendirme yapılmış. Deneyime açık olanlar – farkındalığı yüksek olanlar – dışa dönük yaşayanlar – uyumlu karakterler ve nevrotikler.

Birinci grup yeniliğe açık olduğu kadar farklı fikirlere de açık. Yeni........

© Ekonomim


Get it on Google Play