menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Bu şehrin ilk holdinginin temelini 1984’te attık, 41 yıldır böyle buhran görmedim

42 5
07.11.2025

KAHRAMANMARAŞ Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Dinçer, EKONOMİ Gazetesi ile birlikte düzenledikleri “KASİAD Ekonomi Zirvesi” öncesi sohbet buluşmasında ilk sözü Danışma Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz’e verdi.

KİPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz, KASİAD’ın kurucusu ve ilk Başkanı olduğunu anımsatıp 41 yıl önceye uzandı:

- KİPAŞ’ı 1984 yılında Gümüşer Ailesi ile birlikte kurduk. Kahramanmaraş’ın ilk holdingini biz kurduk. O günlerde 29 yaşındaydım. Bugün 8 sektörde faaliyetimiz var. 41 yıldır ben böyle bir ekonomik buhran görmedim.

Tekstilden kağıda bulundukları 8 sektörden sadece çimentoda deprem bölgesinde konutların inşası nedeniyle durumun nispeten iyi olduğunu belirtti:

- Faaliyetimizin olduğu sektörlerin hepsinde baş aşağı bir durum söz konusu.

Ekonominin çok farklı ayaklarının olduğuna işaret etti:

- Ancak, son yıllarda sadece enflasyonla mücadeleye odaklanıldı. Bunu da para politikasıyla çözmeye çalışıyorlar. Ekonomide sadece bir ayağa, bir noktaya odaklanılınca diğer taraflar için tedirginlik oluşuyor.

Tekstil ve hazır giyim başta olmak üzere birçok sektörün ihracattaki rekabet gücünü bir hayli kaybettiğini kaydetti:

- Şimdi rekabet gücünü kaybetmesi söz konusu olan sektörlerden vaz mı geçelim? Bence istihdam yoğun sektörleri kaybetme lüksümüz yok.

Sanayide, üretimde, ihracatta yaşanan sıkıntıları anlatırken bir başka konuya geçti:

- Vatandaşı tembelliğe iten bir ortam oluştu. Bizim çocukluk, gençlik yıllarımızda büyüklerimiz, “Boş durma, beleş çalış” öğüdü verir, çalışmanın önemini anlatırdı. Oysa şimdi vatandaşa, “Çalışma, otur; al sana para” denilen bir ortam var.

İsmail Dinçer, Hanefi Öksüz’den sonra Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu BaşkanıMustafa Buluntu’ya döndü.

Buluntu, Kahramanmaraş’ta sanayinin dinamizmine deprem günlerinden örnek verdi:

- Sanayi tesislerimiz 6 Şubat 2023 depremleri sonrası dinamizmiyle hızla ayağa kalkabildi. Yalnız, şimdi önümüzü göremez haldeyiz. Sanayimizin dinamizmini kaybetmemesi lazım.

Kahramanmaraş’ın yıllık ihracatının deprem öncesi, 2022 yılında 1.4 milyar dolar düzeyinde olduğunu anımsattı:

- Depremle birlikte ihracatımız 1 milyar doların altına inmişti. Bu yıl yeniden 1.4 milyar doları yakalayacak gibi görünüyoruz.........

© Ekonomim