menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

AI ile İK arasında çatışma yerine işbirliği mümkün

17 0
03.04.2024

Softtech tarafından geçtiğimiz günlerde yayımlanan teknoloji raporundaki “İnsan ve Çevre” başlığı altında birbirinden değerli uzmanların makaleleri yer alıyor.

Yapay zekânın (AI) etkisi altında yetenek keşfi, yetkinlik modelleri, yeni insan kaynakları yaklaşımı, çalışan bağlılığı, öğrenme çevikliği, organizasyonel dayanıklılık gibi insana dair konuların yanında, endüstriyel sürdürülebilirlik, iklim teknolojileri, iklim değişikliğiyle mücadelede yapay zekâ, dijitalleşme ile sürdürülebilirlik gibi çevresel faktörlerin derinlemesine ele alındığı konular da bulunuyor.

Bu başlıklara uygun bir aforizma için ChatGPT’den bir destek istedim ve bana şu harika sözü üretti: “Teknoloji, insanın yeteneklerini keşfederken, insan da doğanın inceliklerini keşfetmelidir; çünkü gerçek ilerleme, bu ikisinin uyumunda yatar." Raporda ilgimi çeken bazı makaleleri bu derin cümle üzerinden özetlemeye çalışacağım.

Yapay zekâ çağında “Yetenek” kim?

foxhr Turkey Kurucusu Ebru Bağran’ın raporda sorduğu bu soru hakikaten çok kıymetli. Yazarın vurguladığı üzere yapay zekâ teknolojilerinin gelişimi, iş dünyasında birçok geleneksel rolü dönüştürdü. İş dünyası, teknik beceriler yanında iş profesyonellerinin yapay zekâ çağında geçmişe göre daha çok ihtiyaç duyulan duygusal zekâya dayalı yaratıcı problem çözme, bilişsel esneklik, dayanıklılık, öğrenme çevikliği, iş birliği, etki yaratma, liderlik gibi daha geniş bir yelpazedeki yetkinliklere sahip çalışanlara olan ihtiyacını her geçen gün daha çok fark ediyor.

Yazar da Dr. Daniel Goleman’ın 1995’te yayımlanan “Duygusal Zekâ: Neden IQ'dan........

© Dünya


Get it on Google Play