We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Les escoles nacionals

2 0 0
24.07.2019

Nascut a Arbúcies a l'abril de 1946 vaig ser educat com tots els nens i les nenes en el nacional-catolicisme. Des de molt petits fórem adoctrinats pels capellans, les monges i els mestres de les escoles nacionals. És en la infància i passa en totes les societats, quan més es forma el cap dels petits perquè no tenen mecanismes de defensa i no disposen de reserves mentals per neutralitzar la catequització sistemàtica a la qual estan sotmesos; les idees van enquestant-se en els seus cervells i cors i acaben configurant una concreta cosmovisió.

Fins l'edat dels sets anys ens portaven al parvulari de les monges i feta la comunió els nens anàvem a les escoles nacionals. Era un salt important que marcava un abans i un després: ja havíem deixat de ser uns xerics i empreníem el camí a la pubertat. Els pares a l'edat dels 10 m'ingressaren al Collell, on m'adreçaren de valent.

Durant aquest primer període de la vida havíem après a llegir, escriure i les quatres operacions aritmètiques. Arribàvem a les escoles nacionals, un edifici llòbrec i atrotinat, sense cap coneixement cultural, ni d'història, de geografia, de literatura, ni de ciències naturals.

Eren tres els mestres, el senyor Lluís s'encarregava dels petits, dels mitjans el senyor Valiente i dels més grans, el senyor Freixes, director de........

© Diari de Girona