We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Discriminatie van Chinezen in Nederland heeft een lange geschiedenis

6 0 0
12.02.2020

Onlangs zei de Chinese ambassadeur Xu Hong tegen deze krant dat de Nederlandse media geen grappen meer moesten maken over zijn land, zeker als daar de uitbraak van het coronavirus bij werd betrokken. Gevoel voor humor is nooit de meest opvallende eigenschap van de Chinese overheid geweest en angst voor gezichtsverlies des te meer. De opmerking van de ambassadeur was natuurlijk de kat op het spek binden.

De grappenstroom kwam daarna snel op gang en als er zoiets bestaat als de Nederlandse volksaard houdt die in dat het onafwendbaar ordinair en plat wordt. Dat is de gordonisering van onze samenleving. Op Radio 10 draaide dj Lex Gaarthuis een zelfgeschreven nummer met teksten als: ‘Het komt allemaal door die stink-Chinezen’ en ‘vreet geen Chinees, dan heb je niets te vrezen, want volkomen is beter dan Chinezen’. Volkomen is natuurlijk voorkomen en dan heb je ook ‘het spleetoog-virus’. Er is inmiddels aangifte gedaan.

Discriminatie van Chinezen in Nederland heeft een lange geschiedenis, zoals valt te lezen in Lotgevallen van Chinese immigranten in Nederland, 1911-1940 van H.J.J. Wubben. In dit proefschrift wordt beschreven hoe de eerste........

© de Volkskrant