menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Laiklik ve kadın hakları

52 0
25.08.2025

Sık sık laiklik karşıtı açıklamalar yapan Diyanet İşleri Başkanlığı yönetimi, son olarak, Kuran ayetine dayanarak, kadınların miras hakkında erkekle eşit olmadığına dair bir açıklama yaptı.

Diyanet İşleri Başkanlığı yönetimi bu tür açıklamalarla, anayasanın 2., 14., 24. ve 136. maddelerini ihlal etmektedir.

Anayasanın 2. maddesi Türkiye Cumhuriyeti’nin laik bir devlet olduğunu; anayasanın 14. maddesi, anayasada belirlenen hak ve özgürlüklerin, laik cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamayacağını; anayasanın 24. maddesi, devletin sosyal, ekonomik, siyasi, hukuki temel düzeninin kısmen bile olsa din kurallarına dayandırılamayacağını; anayasanın 136. maddesi, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, laiklik ilkesi doğrultusunda görevlerini yerine getirmesi gerektiğini ifade eder.

Diyanet İşleri Başkanlığı yönetiminin mirasla ilgili açıklaması aynı zamanda, 1926 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen ve kadın ile erkeğin hukuk önünde eşit olmasını sağlayan ve halen geçerli olan Medeni Kanun’un da ihlal edilmesidir.

Diyanet İşleri Başkanlığı yönetimi, anayasa ve yasadışı bir örgüt gibi davranmaktadır.

Anayasa, yasa ve hukuk açısından, Kuran’da hangi ayetin yer aldığının hiçbir önemi yoktur.........

© Cumhuriyet