Sanat ne gerekiyorsa yaptı
Emperyalizm ve işbirlikçilerinin kötülüğüne karşı çağdaş bir toplum olma yolculuğumuzda şiirin ve romanın üstüne düşeni yaptığını örneklerle aktarmıştım. Öykü ve denemeyle sanatın resim, heykel, tiyatro, sinema, müzik alanlarının ne gerekiyorsa yaptığını gösteren yazarlarımızla, sanatçılarımızla kıvanç duyarak belleğimizi tazeleyelim:
Refik Halit Karay, Mahmut Yesari, Sabahattin Ali, Sait Faik, M. Ş. Esendal, Samim Kocagöz, Haldun Taner, Oktay Akbal, Orhan Kemal, Muzaffer Buyrukçu, Zeyyat Selimoğlu, Bekir Yıldız, Tarık Dursun K., Leyla Erbil, Adnan Özyalçıner, Sevgi Soysal, Selim İleri, gülmece öyküleri yazanlar (Rıfat Ilgaz, Aziz Nesin, Muzaffer İzgü), Köy Enstitülü yazarlar (Talip Apaydın, Fakir Baykurt, Dursun Akçam, Ümit Kaftancıoğlu, Osman Şahin) ve daha yüzlerce öykücümüz öyküleriyle Aydınlanma ve çağdaşlaşma savaşımızın tuğlalarını döşedi.
Cumhuriyet Dönemi Denemeler Seçkisi’ni (Kültür Bakanlığı, 2002) hazırlarken birikimimizin görkemi karşısında selama durduğum deneme yazarlarımız Nurullah Ataç, Suut Kemal Yetkin, Orhan Burian, Sabahattin Eyuboğlu, Vedat Günyol, Halikarnas Balıkçısı, Cevdet Kudret, Tahir Alangu, Attilâ İlhan, M. Cevdet Anday, C. Atuf Kansu, Necati Cumalı, Oktay Akbal, Fethi Naci, Asım........
© Cumhuriyet
