Sporu, sanatı, siyaseti doğru anlamak için illaki matematiği kullanmalıyız. Ama matematiği kullanırken doğru verileri formüle koymazsak yanlış yanıtlara ulaşırız. Suudi Arabistan’ı formüle nasıl yerleştirebilirdim? Sınırlarında 5 Amerikan üssüne ev sahipliği yapan, yıllarca Afganistan’a girip çıkan Amerikan askerlerine yataklık yapan, tamamı Amerikan F-15’leri ile İsrail’in Filistin’i vurduğu gibi Yemen’i vuran, Irak Savaşı’nda koalisyon güçlerinin saldırılarının başladığı Suudi Arabistan’ı Avrasya düzlemine koyacak değildim ya; Avrasya düzlemine “+” olarak yerleştireceğim Suudi Arabistan’ı Atlantik düzlemine yerleştiriverdim. Tıpkı Kartezyen Koordinat Sistemi’nde x ve y düzlemleri gibi; Avrasya ve Atlantik düzlemleri farklı düzlemlerdir. Suudi Arabistan, Atlantik’te kalmaya devam etseydi; Avrasya’da bir “-“ olmazdı, Atlantik düzlemindeki yalnız ülke olurdu. “sıfır”ı bulan Araplar, tek başına kalacağı bir düzlemde yok olacağını hesaplayamaz mı? Ah, René Descartes; kartezyen sistemin ufkumuzu açıyor, ama Einstein’in dördüncü boyutunu atlayınca formül yanlış çalışıyor. Suudi Arabistan’ı elimdeki bilgilerle x, y, z düzlemine yerleştirince, çok farklı sonuçlar çıkıyor. Formül çok basit; emperyalizm ile beraber olanın Avrasya düzleminde yeri yok. Ama atladığım “t” boyutu var, “zaman”ı atladım.

29 Mart 2023’te Şangay İş birliği Örgütü’ne katılma kararı alan, 10 Mayıs 2023’te Arap Ligi’ne Suriye’yi çağıran, 12 Ekim 2023’te İran Devlet Başkanı Reisi ile görüşerek başta İsrail saldırganlığı olmak üzere coğrafyamızdaki sorunlara Avrasya’dan bakarak çözüm önerileri bulmaya çalışan, 21 Kasım 2023’te Çin ile yerel para birimlerini kullanarak ticaret yapmak için anlaşan Suudi Arabistan’ı hala Atlantik düzlemine yerleştirirsem, elbette formül yanlış çalışır. Tıpkı, Türkiye gibi Suudi Arabistan da Avrasya düzleminde yerini tam alamamış. Suudi Arabistan Avrasya düzlemine tam olarak yerleşse, antiemperyalist bir savaşın önderi Mustafa Kemal’den rahatsız olmaz; Çin’de olduğu gibi liselerinde kitaplarına yerleştirir, Rusya’da olduğu gibi Dünyayı Değiştiren Liderler arasında gösterir, Küba’da olduğu gibi ülkedeki heykeli dikilen tek yabancı olarak onurlandırırdı. Bu yüzden dört boyutlu bir sistem var. Atlantik’ten Avrasya’ya hem Suudi Arabistan hem Türkiye hızla hareket ediyor. Ne zaman ki; iki ülke de sınırlarında Amerikan üslerini kapatacak, işte o zaman aynı düzlemde yan yana gelecekler.

6 Aralık 2022’deki yazımda 2030 Dünya Kupası'na ev sahibi olabilmek adına Yunanistan'ın yanına Mısır ve Suudi Arabistan'ı alarak başvuru yaptığını, sırtını Atlantik’e dayamış Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de müttefik arayışında olduğunu, Türkiye'nin Mısır ve Suudi Arabistan'ı yanına alacak stratejiler üretmesinin bu oyunu bozacağını yazmıştım. Tesis kapasitesi ve organizasyon yeteneği olarak Yunanistan'dan çok daha tecrübeli olan Türkiye'nin 3 kıtada düzenlenecek bir organizasyona öncülük etmesinin hem Yunanistan'ın bu başvurusunu bozacağını hem coğrafyamızdaki saygınlığımızı arttıracağını belirtmiştim. Yunanistan’ın bu oyununu Suudi Arabistan bozdu. 2034 Dünya Kupası’nı tek başına düzenlemek için FIFA’ya başvurdu ve Yunanistan’ın bu oyunu bozuldu. FIFA’nın ya Asya’da ya Okyanusya’da yapılacağını açıkladığı bu organizasyon için; Suudi Arabistan’ın başvurusundan sonra Çin’in Hong Kong ve Makao ile beraber yaptığı başvuruyu çekmesi; Avrasya’daki iş birliğinin bir başka göstergesi oldu. Emperyalizmi, Yunanistan’a biçtikleri rol ile vurmalıyız; Suudi Arabistan ve Mısır ile ortak bir organizasyon için başvurmalıyız.

Parametreyi formüle yanlış yerleştirince gözümüzün önündeki oyunu yanlış görebiliyoruz. Emperyalizmin yaptığı da toplumumuza yanlış verilerle işlem yaptırmak. Mustafa Kemal hayatı boyunca ırkçı olmamıştır, mazlum halkların lideri olmuştur, Arap ülkeleri ile konfederasyonu bile düşünmüş, emperyalizme karşı mazlum milletlerin bağımsızlığını savunmuştur. Cezayirli bir şehidin cebinden fotoğrafı çıkan “Bağımsızlık benim karakterimdir” diyen bir lideri, sömürgeci Batı’nın aracı yapamazsınız. Arabistan’ı Atlantik düzleminde kaybeden Batı, bu düzleme Türkiye’yi çekmeye çalışıyor. Gerek Gazze’de İsrail’in soykırımına destek bulabilmek gerek ülkemizi mülteci sorununu kullanarak karıştırmak gerekse coğrafyamızda bizi yalnız ve güçsüz bırakmak için; toplumumuzda Türk Milleti’ne yakışmayacak şekilde Arap düşmanlığını körükleyecek tezgahlar kuruyorlar. Üniversitelerimiz ve sporumuzun içerisinde kalan FETÖ artıklarının kökünü temizlersek, Batı’nın bu işlemde kullanacak elemanı da kalmaz. Ne de olsa “-“ bir rakamın kökü anca sanal düzlemde olur. Bu piyonların kökünü kazıyalım ki, bir daha gerçek düzlemlerde kullanılamasınlar. Mustafa Kemal Atatürk boşuna Geometri kitabını yazmadı; matematik her şeydir…

QOSHE - Matematik her şeydir - Cem Zeren
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Matematik her şeydir

26 15
02.01.2024

Sporu, sanatı, siyaseti doğru anlamak için illaki matematiği kullanmalıyız. Ama matematiği kullanırken doğru verileri formüle koymazsak yanlış yanıtlara ulaşırız. Suudi Arabistan’ı formüle nasıl yerleştirebilirdim? Sınırlarında 5 Amerikan üssüne ev sahipliği yapan, yıllarca Afganistan’a girip çıkan Amerikan askerlerine yataklık yapan, tamamı Amerikan F-15’leri ile İsrail’in Filistin’i vurduğu gibi Yemen’i vuran, Irak Savaşı’nda koalisyon güçlerinin saldırılarının başladığı Suudi Arabistan’ı Avrasya düzlemine koyacak değildim ya; Avrasya düzlemine “ ” olarak yerleştireceğim Suudi Arabistan’ı Atlantik düzlemine yerleştiriverdim. Tıpkı Kartezyen Koordinat Sistemi’nde x ve y düzlemleri gibi; Avrasya ve Atlantik düzlemleri farklı düzlemlerdir. Suudi Arabistan, Atlantik’te kalmaya devam etseydi; Avrasya’da bir “-“ olmazdı, Atlantik düzlemindeki yalnız ülke olurdu. “sıfır”ı bulan Araplar, tek başına kalacağı bir düzlemde yok olacağını hesaplayamaz mı? Ah, René Descartes; kartezyen sistemin ufkumuzu açıyor, ama Einstein’in dördüncü boyutunu atlayınca formül yanlış çalışıyor. Suudi Arabistan’ı elimdeki bilgilerle x, y, z düzlemine yerleştirince, çok farklı sonuçlar çıkıyor. Formül çok basit; emperyalizm ile beraber olanın Avrasya düzleminde yeri yok. Ama atladığım “t” boyutu var, “zaman”ı atladım.

29 Mart 2023’te Şangay İş birliği Örgütü’ne katılma kararı alan, 10 Mayıs 2023’te Arap Ligi’ne Suriye’yi çağıran, 12 Ekim 2023’te İran Devlet Başkanı Reisi ile görüşerek başta İsrail saldırganlığı olmak üzere coğrafyamızdaki sorunlara Avrasya’dan bakarak çözüm........

© Aydınlık


Get it on Google Play