Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Skal vi lykkes med det grønne skiftet må flere bruke tog i stedet for fly og privatbiler, men det forutsetter at vi må kunne gå av og på toget. Nordlandsbanen passerer over Saltfjellet, og der finnes det tre stasjoner. Disse er henholdsvis Hjartåsen og Bolna stasjoner/togstopp der det i dag ikke er mulig å gå av- eller på toget. Den tredje er Lønsdal stasjon som sant nok har noen togstopp, men der vi opplever at stoppene blir stadig færre. Likeså passerer toget stasjonene på Katterat og Bjørnfjell langs Ofotbanen som begge er sentrale startpunkt for turer i Narvikfjellene og startpunkt også for Nordlandsruta. Her erfarer vi at kun ett av to persontog stopper på disse stasjonene.

Vi – aktører innen reise- og friluftsliv har i mange år arbeidet for å legge til rette for at man skal kunne bruke det unike natur- og kulturlandskapet både i Saltfjellet/Svartisen massivet og i Narvikfjellene. Bolna og Lønsdal er på mange måter Nordlands svar på «Finse». Begge er start- og endepunkt for turer i fantastiske Saltfjellet- Svartisen nasjonalpark og ikke minst for turer nord- eller sørover langs Nordlandsruta. Begge stedene har turistforeninger bygd flott hytter med begrunnelse nettopp i det faktum at stedene har vært stoppesteder for tog. Ved Bolna stasjon har DNT Rana og omegn bygget to hytter med tilhørende tun hvorav den ene hytte er 100 % tilpasset rullestolbrukere. Dette er den eneste turistforeningshytta i Nord-Norge med slik tilpassing. Ved Lønsdal stasjon har Bodø og omegn turistforening (BOT) en moderne og godt utstyrt hytte samt en sikringshytte. Begge hyttene har stor overnattingskapasitet. Begge hyttene ble opprinnelig bygd med den begrunnelse at de var knyttet til jernbanestasjoner slik at vandringsturister kunne komme til hyttene med tog for deretter å kunne vandre i både Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark og Junkerdalen nasjonalpark med tilhørende landskapsvernområder. Turistforeningene har bygget flere hytter i området som er populære vandringsmål. Det samme har DNT Narvik gjort i tilknytning til stasjonene på Bjørnfjell og Katterat.

BOT og DNT Rana og omegn har i samarbeid med Riksantikvaren tilrettelagt den historiske Telegrafruta som er en vandringsruta tvers over Saltfjellet. Togstopp på Hjartåsen er avgjørende for at vandrere skal kunne gå denne ruta ved bruk av offentlige transportmidler.

I besøksstrategien for Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark er Lønsdal vedtatt å være hoved innfallsporten til parken. Dette binder nasjonalparkstyret til kraftigere tilrettelegging av stiene både østover, nordover og vestover fra Lønsdal stasjon. Kulvertene som er etablert under banen begge steder får forsterket sin funksjon om tog faktisk stopper på stasjonene.

Et 20-talls aktører innen reise- og friluftsliv i Nordland samarbeider om å tilrettelegge og motivere til økt bruk av den 650 km lange Nordlandsruta. Dette er en sammenhengende sti mellom Bjørnfjell og Børgefjell. Målet er at denne stien skal bli like mye bruk som Kungsleden som går parallelt på svensk side av grensen. Sentralt i arbeidet har vært å tilrettelegge for å kunne bruke tog hvis man vil vandre en eller flere av Nordlandsrutas 43 etapper. Stasjonene i Trofors, Bjerka, Mo i Rana, Bolna, Lønsdal og Fauske er viktige stoppesteder langs Nordlandsbanen. Det samme gjelder for stasjonene på Bjørnfjell og Katterat langs Ofotbanen.

Et femårig samarbeidsprosjekt avsluttes i 2024. Prosjektet har nettopp hatt som mål å styrke kvaliteten på ruta parallelt med å gjøre den mer kjent. I 2024 skal destinasjonsselskapene Visit Helgeland, Visit Bodø og Visit Narvik gjennomføre en internasjonal markedsføringskampanje for Nordlandsruta. Dette koordinert av Nord-Norsk reiseliv. Videre skal de i samband med at Bodø er Europeisk kulturhovedstad i 2024 arrangeres kulturarrangement både på Bolna og Lønsdal. Togstopp på Bolna og Lønsdal er avgjørende for å få flere til å gå Nordlandsruta. Mer om Nordlandsruta kan dere lese på www.nordlandsruta.no

Togstopp langs Nordlandsbanen og Ofotbanen er helt avgjørende for både eksisterende og ny reiselivsaktører som er knyttet til områdene. Utbyggingen av Saltfjellet Hotell avhenger blant annet helt av om togene i fremtiden også stopper på Lønsdal stasjon.

Vi er kjent med at det må gjøres oppgraderinger på angitte stasjoner langs Nordlandsbanen for å tilfredsstille dagens krav. Dette er tilrettelegginger som må vurderes som investeringer i en grønn fremtid. Videre er vi kjent med SJs ønske om å få bygget en ny stasjon ved Polarsirkelsenteret. Et bedre og i våre øyne økonomisk, opplevelsesmessige og miljømessige bedre tiltak må være å bruke stasjonene på Bolna og Lønsdal som utgangspunkt for organiserte opplevelsesturer med buss over Saltfjellet der en av opplevelsene kunne være et besøk på Polarsirkelsenteret. Ettersom Saltfjellet er et samisk kulturlandskap samtidig som det er aktivt reindrift på fjellet gir dette utallige opplevelses- og aktivitetsmuligheter.

Lønsdal stasjon er eneste muligheten for offentlig transport til Saltfjellet. Dette tilbudet har de to siste årene blitt redusert. Spesielt gjelder dette nordgående Saltenpendel, med 2 turer i døgnet, som nå aldri stopper på Lønsdal.

Å få flere persontog til å stoppe ved behov på Straumsnes, Rombak, Søsterbekk, Katterat og Bjørnfjell krever slik vi ser det kun at dette sikres kontraktfestes i statens avtale med operatørene.

Våre ønsker er følgende:

På kort sikt:

Nordgående Saltenpendel (Bodø-Mosjøen) justerer tidtabellen og endrer krysningsspor fra Lønsdal til Røkland stasjon. Røkland har to perronger og kan ha samtidig av-/påstigning. Da vil alle persontog over Saltfjellet kunne stoppe på Lønsdal stasjon.

Saltenpendelens morgenavgang fra Bodø i sommersesongen forlenges fra Rognan til Lønsdal, eventuelt Mo i Rana. Dette er høysesong for vandringer på Saltfjellet og vil være et godt tiltak for mer grønn transport til fjellet. Dette vil være enklere og rimelige løsninger og vil forbedre tilgjengeligheten til Lønsdal stasjon vesentlig.

På lengre sikt:

Lønsdal stasjon er, ut fra det vi har blitt fortalt, på kuttlista Bane NOR har til vurdering. Plattformutbedringer må prioriteres i vedlikehold på Lønsdal stasjon, slik at tilbudet kan bevares og utvikles.

Hjartåsen og Bolna togstopp bør gjenåpnes. Det vil være et meget godt tilbud for å styrke «grønn» tilgjengelighet til den historiske Telegrafruta, Nordlandsruta og Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark

I avtalen med operatørene må staten sikre at alle persontog langs Ofotbanen stopper på Straumsnes, Rombak, Søsterbekk, Katterat og Bjørnfjell ved behov.

Det er staten som eier jernbanenettet i Norge. Vi mener derfor staten må sikre at tog kan stoppe på Hjartåsen og Bolna samt oftere på Lønsdal, Katterat og Bjørnfjell. Skjer dette vil aktørene bak dette brevet arbeide for å sikre at tilbudet blir brukt.

Følgende aktører står bake dette brevet:

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

QOSHE - Miljøet, naturen og friluftslivet trenger flere togstopp på Nordlandsbanen og Ofotbanen – men da må vi kunne gå av og på toget - Knut Berntsen
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Miljøet, naturen og friluftslivet trenger flere togstopp på Nordlandsbanen og Ofotbanen – men da må vi kunne gå av og på toget

83 0
19.05.2024

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Skal vi lykkes med det grønne skiftet må flere bruke tog i stedet for fly og privatbiler, men det forutsetter at vi må kunne gå av og på toget. Nordlandsbanen passerer over Saltfjellet, og der finnes det tre stasjoner. Disse er henholdsvis Hjartåsen og Bolna stasjoner/togstopp der det i dag ikke er mulig å gå av- eller på toget. Den tredje er Lønsdal stasjon som sant nok har noen togstopp, men der vi opplever at stoppene blir stadig færre. Likeså passerer toget stasjonene på Katterat og Bjørnfjell langs Ofotbanen som begge er sentrale startpunkt for turer i Narvikfjellene og startpunkt også for Nordlandsruta. Her erfarer vi at kun ett av to persontog stopper på disse stasjonene.

Vi – aktører innen reise- og friluftsliv har i mange år arbeidet for å legge til rette for at man skal kunne bruke det unike natur- og kulturlandskapet både i Saltfjellet/Svartisen massivet og i Narvikfjellene. Bolna og Lønsdal er på mange måter Nordlands svar på «Finse». Begge er start- og endepunkt for turer i fantastiske Saltfjellet- Svartisen nasjonalpark og ikke minst for turer nord- eller sørover langs Nordlandsruta. Begge stedene har turistforeninger bygd flott hytter med begrunnelse nettopp i det faktum at stedene har vært stoppesteder for tog. Ved Bolna stasjon har DNT Rana og omegn bygget to hytter med tilhørende tun hvorav den ene hytte er 100 % tilpasset rullestolbrukere. Dette er den eneste turistforeningshytta i Nord-Norge med slik tilpassing. Ved Lønsdal stasjon har Bodø og omegn turistforening (BOT) en moderne og godt utstyrt hytte samt en sikringshytte. Begge hyttene har stor overnattingskapasitet. Begge hyttene ble opprinnelig bygd med den begrunnelse........

© Avisa Nordland


Get it on Google Play