Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg snakker med mange hjertepasienter hver dag; både fra Bodø og Salten, men også fra Helgeland, Vesterålen og Lofoten. De har alle sine historier, men gjennomgående er en følt trygghet etter etablering av PCI-senteret i Bodø fra mars 2020. Mange av pasientene er allerede behandlet, eller har et familiemedlem eller en kjenning som har fått god behandling, i Bodø. Mange har fått et bedre utkomme og noen har faktisk reddet livet etter tidlig behandling ved det nye PCI-senteret. Mange etterspør døgndrift, som ville være en naturlig utvikling for å tilby adekvat utredning og behandling, siden det ikke alltid er lett å «legge hjerteinfarktet til kontortiden».

Den oppnevnte ekspertgruppen var ikke så opptatt av begrepet «opplevd pasienttrygghet», men for våre hjertepasienter i Nordland er dette viktig.

Videre lurer jeg på om en ekspertgruppe fra store universitetssykehus er helt relevant for vurdering av et lite senter i Bodø. I større land som Sverige og Finland, som Norge ofte sammenlignes med, er det nødvendig med flere og noe mindre sentre for å tilby behandling nærmere der folk bor. Raskere behandling bevarer mer av hjertets pumpeevne. Det er urimelig å kreve at innbyggere i Nordland skal betale med sine hjertemuskelceller bare for at Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) skal være et svært stort PCI-senter. Ut fra tallene i fjor utførte UNN 1012 PCI behandlinger – noe flere enn Karolinska i Sverige (som regnes som et stort senter i Sverige) mens NLSH utførte 474 PCI behandlinger, omtrent det samme som Umeå universitetssykehus. Disse sentrene i Sverige har ingen vansker med å utdanne fullgode hjertespesialister og PCI-operatører – så hvorfor skulle UNN ha det? I USA betegnes sentre som gjør over 400 PCI som høyvolums sentre, mens sentre som gjør over 1000 PCI betegnes som store høyvolums sentre.

Ut fra geografi og befolkningstall er det åpenbart fornuftig med et PCI-senter i Bodø, og døgndrift vil utnytte muligheten til fulle. Dette vil gi flere pasienter i Nordland et raskere behandlingstilbud, mer hjertemuskel kan spares og flere liv kan reddes.

Helse Nord vil også spare inn betydelige beløp på lufttransport og også bruke mindre «fuel», et viktig poeng i en tid hvor miljøavtrykk betyr mye.

Helse Nord, vær så snill, bruk litt klokskap i denne saken, for nordnorsk helse og for å unngå videre polarisering.

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

QOSHE - Kjære Helse Nord, bruk litt klokskap ... - Anders Hovland
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kjære Helse Nord, bruk litt klokskap ...

33 0
30.04.2024

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg snakker med mange hjertepasienter hver dag; både fra Bodø og Salten, men også fra Helgeland, Vesterålen og Lofoten. De har alle sine historier, men gjennomgående er en følt trygghet etter etablering av PCI-senteret i Bodø fra mars 2020. Mange av pasientene er allerede behandlet, eller har et familiemedlem eller en kjenning som har fått god behandling, i Bodø. Mange har fått et bedre utkomme og noen har faktisk reddet livet etter tidlig behandling ved det nye PCI-senteret. Mange etterspør døgndrift, som ville være en naturlig........

© Avisa Nordland


Get it on Google Play