Gül Yetiştiren Adam
Yedi Güzel Adamdan birisiydi. Çok münzevi bir yaşamı oldu. Tıpkı gül yetiştiren hoca Elmalı Hamdi Yazır gibi.
Sessiz sedasız Hakka yürüyen Rasim Abiyle tanışmam, talebeyken Samsun’da oldu. Erdem Bayazıt’ın da olduğu bir fotoğrafta buluşmuştuk. Sanırım kitap imza ve fuar alanındaydık. 80’li yılların ortası ve 12 Eylül darbesi akabindeydi. Birkaç yıl sonra da Ankara’da Zafer Çarşısında ülke kitabevinde rastlaşmıştık. Merhum hikayeci Recep Seyhan Hoca da ordaydı. Çekici, sakin bir üslupla konuşurdu. İradesi sağlam bir adamdı. Düşündü, okudu, yazdı ve gitti. Aydın sorumluluğunu da yaptı. Eserleriyle yaşayacak bir büyüğümüzdür.
Rasim Özdenören denemeleriyle hatırlanacak ama o sıkı bir hikayeciydi. Bana göre yerli bir Dostoyevski’dir. Hikayelerinde kurmaca gizemliliği kadar, nitelikli bir ileti de mevcuttu. Çözülme, Çok Sesli Bir Ölüm, Hastalar ve Işıklar vb. ilk aklıma düşenlerdir. Kahramanları halktan ve Haktan yana kimselerdir. Karakterlerinin arkasında duran bir Rasim Özdenören vardı. Öykü kişilerini sorduğumda, onlar aramamızda Hoca demişti. Gerçekten de kişileri sağlam bir öykü ustasıydı O. Sıradan memuru, işçiyi, köylüyü anlattığı onlarca hikayesi vardır. Yerli hikayeciliğimizin modern bir yazıcısı olan Rasim abi, kurmaca metinlerde çok sahicidir. Onu okunur kılan da budur. Sizin ezik gördüğünüz bir kahraman, onun gönül adamıdır. Öyküsünden sinema filmleri çıkarılan bir ustadır O.
Rasim abiyi bana okutan tür denemeleridir. O sıkı bir deneme ustasıdır. Modern deneme tarihimizin en okunan adamlarından birisidir. Ruhun Malzemeleri, Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler, Yumurtayı Hangi Ucundan Kırmalı vb. denemeleri vardır. Onu kalıcı kılan bu politik deneme metinleridir. Şiirimizde Necip Fazıl, Sezai Karakoç neyse; nesirde Rasim Özdenören odur. O Müslümanca düşünen ve tefekkür eden bir........
© Akasyam
visit website