We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Забавените плащания към строителите са за около 220 млн. лева

4 0 2
27.03.2020

Спиранията на обекти с несериозни аргументи ще нанесaт големи икономически вреди, казва Илиян Терзиев, председател на управителния съвет на Камарата на строителите в България

Трябва механизъм за преразглеждане на сроковете по договорите в сегашната ситуация

ХРИСТО НИКОЛОВ

- Господин Терзиев, вярно ли е, че инспекцията по труда прави засилени проверки по строителни обекти от началото на извънредното положение и вече е затворила много? На какви основания най-често спират работата по различни обекти?

- Спецификата на строителната работа е такава, че не може да се осъществява от дома. Но ние работим на открито и организацията на работа на строителния обект може да бъде направена така, че да се спазват предписанията на Националния оперативен щаб.

Ние сме отправили към нашите членове най-важните препоръки заради коронавируса, а те съответно към своите работници. Препоръките са за спазване на дисциплината, ползване на дезинфектанти и маски, правила за разпределението на хората, които са на работа, за да може да се спазва нужната дистанция между тях. Осигурени са на всички заети по обектите маски, ръкавици и почистващи препарати.

Отчитаме, че най-много ресурс на инспекцията по труда е насочен към дейностите в сектор “Строителство”. През 2019 г. по данни на самата инспекция са извършени 5800 проверки на строителни обекти. Новата ситуация предизвика още по-интензивна дейност в това отношение. За съжаление, получаваме сигнали от цялата страна за необосновани или спорни решения, касаещи спиране на строителни обекти. Основанията най-често не са с необходимата сериозност и за съжаление, нанасят сериозни икономически вреди. Не ми се иска да си мисля, че се търси най-лесният начин за решаване на проблемите, като не се отчитат последствията.

Ние бихме препоръчали на инспекцията по труда да насочи повече от своите усилия от законно работещите и вписани в централния професионален регистър на строителните фирми към работещите на пазара нерегламентирани строителни бригади, където наистина не се спазват нормите на трудовото и осигурителното право, а със сигурност и мерките, наложени от извънредното положение.

- На какво се дължи това спиране - на недобро познаване на заповедта на здравния министър, на престараване, на нещо друго?

- Когато няма сегментиране и изключения, контролът се осъществява по-лесно. Има общини, които излязоха със заповеди за спиране на строителството. Разбира се, по този начин се урегулират срокове и т.н., но още веднъж подчертавам, че строителството може да се организира така, че да се спазват мерките и в случай на неспазване да има санкции за работодателите. Когато има желание и разбиране, има и начин.

-........

© 24 Часа