We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Защо опитни юристи, министри, президентски хора трябва да четат на място с депутатите извънредните мерки

6 0 6
23.03.2020

Ако за всеки българин е важно

да се изолира от външния свят,

то за властите е задължително

да се координират помежду си

Извънредната ситуация изисква и извънредни мерки в законодателната дейност. Наложеното вето на президента в неделя, както и реакцията на министър Владислав Горанов, че ГЕРБ и БСП неправилно са приели да има таван на цените и това трябва да се прегласува, показва, че ако за всеки българин е важно да се изолира, то за властите у нас е задължително да се координират. Защото всяко забавяне на спасителните действия за икономиката поставя в ступор бизнеса и държавата като цяло.

Ясно е, че в този парламент правният капацитет е твърде дефицитен.

Мишоци! Така нарече българските депутати един от най-уважаваните капацитети у нас, професор по белодробни болести. В конкретния случай професор Коста Костов беше ядосан, че депутатите са обсъждали в правната комисия да се налагат глоби от 300 до 1000 лева и пробация за 1 г. на онези медици, които откажат да помогнат по време на епидемия.

Идеята трябваше да влезе като поправка в Наказателния кодекс като част от пакета законови промени за вече одобреното извънредно положение заради борбата с коронавируса. И вместо да се мисли как да се поощряват лекарите, сестрите, санитарите, народните представители тръгнаха с тоягата към тях.

Ние ще запазим дистанция от обръщението “мишоци”, защото в крайна сметка депутатите са такива, каквито ги е избрал народът.

В случая е важна друга констатация - че в българския парламент качеството на законите, които се приемат, може да се оцени, и то с намигване,........

© 24 Часа